A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új trópusi vírus jelent meg Európában

Vágólapra másolva!
Most először kimutatták Európában az Oropouche-lázat.
Vágólapra másolva!

A vírus (OROV) eredetileg Dél-Amerika Amazonas vidékén van jelen, és elsősorban szúnyogok terjesztik az emberre veszélyes betegséget. 

Most először azonban kimutatták a vírust Olaszországban egy ember szervezetében, aki nemrég a Karib-tengeren járt, és valószínűleg ott kapta el a betegséget.

A venetói egészségügyi hatóságokat és a nemzetközi felügyeleti szolgálatokat azonnal értesítették - számolt be a Frankfurter Rundschau. Most azt vizsgálják, hogy potenciális hordozók, mint például a szúnyogok, terjeszthetik-e az OROV-vírust.

A Robert Koch Intézet szerint az Oropouche-láz az egyik legelterjedtebb arbovírusos betegség Dél-Amerikában. Az arbovírusokat ízeltlábúak, például szúnyogok vagy kullancsok terjesztik. Dél-Amerikában 1955 óta több mint 500 000 esetet diagnosztizáltak. Csak Bolíviában, Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Kubában 2023 és 2024 vége között mintegy 5000 esetet diagnosztizáltak.

Európában jelenleg nincs megnövekedett kockázata az Oropouche-láz terjedésének

 - írja a Corriere című olasz lap. Ennek oka, hogy a vírust főként egy olyan szúnyogtípus terjeszti, amely Európában még nem fordul elő. Az emberről emberre történő közvetlen átvitelt sem sikerült még bizonyítani.


Az Oropouche-láz tünetei közé tartozik a magas láz, fényérzékenység, fejfájás, általános rossz közérzet, hányinger, hányás, izom- és ízületi fájdalom. A rovarcsípés után három-nyolc nap kell ahhoz, hogy ezek a tünetek megjelenjenek. Ritkán előfordulhat agyhártya- vagy agyvelőgyulladás.
A legtöbb beteg egy héten belül felépül. Az orvosok azonban csak a tüneteket tudják enyhíteni, mivel nincsenek specifikus gyógymódok vagy vakcinák - írja a Bild.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!