Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Brüsszel Magyarországra akarja szabadítani a tomboló migránsbűnözést

migráns, migránsok, illegális migráció,
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Az illegális migráció Európa-szerte egyre nagyobb közbiztonsági problémákat okoz az államoknak – jellemzően inkább azoknak, amelyekben nagyobb számban telepedtek le a migránsok. Mára bebizonyosodott, hogy a bűnözés növekedése és a keresztényellenes támadások is szorosan összefüggenek a migrációval. Kutatások bizonyítják, hogy mára az európai emberek túlnyomó része a magyarokkal ért egyet abban, hogy elsősorban a migráció tehető felelőssé a bűnözés elharapódzásáért.
Vágólapra másolva!

Illegális migránsok tízezrei szálltak partra az elmúlt években az Afrikához közeli, olasz fennhatóság alá tartozó Lampedusa szigeténél. A jellemzően ebből az irányból érkező migránstömeg miatt már több alkalommal pánik uralkodott el Európán: nem egyszer azt jósolták, hogy 

Európa halála lesz az, ami a sziget partjainál történik. 

Magyarország évek óta szembehelyezkedik a migránsok kötelező befogadásával összefüggő brüsszeli törekvésekkel és összességében a felelőtlen bevándorláspolitikával. Noha mára az összes magyar félelem beigazolódott, az uniós bíróság a múlt héten több mint 80 milliárd forintos büntetést szabott ki Magyarországra, csak mert nem akarunk beengedni több százezer illegális migránst.

illegális migráció, migráns
Migránsok egy csónak fedélzetén a délnyugat-krétai Paleochora városánál, Kréta szigeténél 
Fotó: Costas METAXAKIS / AFP

Számos európai államban mára mindennapos a migránsbűnözés. 

Migránsbandáktól rettegnek a svédek

Svédország nemrégiben hivatalosan is az Európai Unió legveszélyesebb országa lett. A The Guardian szerint a százezer főre jutó lőfegyveres gyilkosságok számában csak Albánia előzi meg a skandináv országot. 

A svéd lakosságot migránsbandák tartják rettegésben, szinte mindennapos a robbantás, a lövöldözés és az erőszak. 

A nagyvárosokban mára példátlanul gyakori a nemi erőszak, és nem ritka, hogy svéd állampolgárok halnak meg a migránsok összecsapásaiban.

A rendőrség szerint

 a bűnözői csoportok elsősorban bevándorló hátterű fiatalokból szerveződnek.

Az elmúlt évtizedekben Svédország mintegy kétmillió migránst fogadott be, mára a lakosság egyötöde migrációs hátterű: szírek és afgánok sok tízezren vannak.

 

Vér folyik Hollandia befogadóközpontjaiban

A hollandiai migráns-befogadóközpontokban – legújabban konkrétan a Ter Apel-iben – a dolgozók és a menedékkérők is erőszak áldozataivá válhatnak. A napokban rendőröket és képzett személyzetet kértek sürgősen a menekültszállásra, mivel "nagyon súlyos biztonsági helyzet" alakult ki a központban. 

Az elmúlt négy hónapban nyolc késelés történt a regisztrációs központban, és a lefoglalt szúrófegyverek száma meredeken emelkedik. 

A biztonság fenntartása jelenleg a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA) alkalmazottaira és a biztonsági őrökre hárul. Ők azonban nincsenek felhatalmazva vagy kellőképpen kiképezve arra, hogy erőszakos incidensek esetén beavatkozzanak.

illegális migráció, migráns
Egyre csak nőhet a migrációs nyomás a kontinensen
Fotó:  Alessandro Serranò / AFP

Németország: a hatóság is megrettent az adatoktól

A német társadalom konjunktúraérzete mára nagyon messze került a valamikori, befogadáspárti „Wilkommenskultur”-tól. 

Az országban 2016 óta nem látott szintre emelkedett a lopások és az erőszakos bűncselekmények száma

– ez derült ki a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-as bűnügyi statisztikájából, amelyet néhány napja mutattak be.

A rendőrség összesen 5,941 millió bűncselekményt regisztrált, ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Kiemelkedően magas a bevándorlók – a hivatalos megfogalmazás szerint „német útlevéllel nem rendelkezők” – magas aránya a bűnügyeken belül. 

A helyzet komolyságát mutatja egy tragédia: egy 27 éves afgán bevándorló néhány napja leszúrt egy 23 éves férfit a németországi Wolmirstedtben. Ezután egy Eb-t néző privát kerti parti tagjait is megtámadta, hárman megsérültek.

Ugyancsak nemrégiben a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik helyi politikusát késelték meg Mannheim városában. Pár nappal az élőben közvetített brutális iszlamista késelés után történt az újabb merénylet.

 

Lengyelországban is egyre veszélyesebb a helyzet

Hazánkhoz viszonylag közel, Lengyelországban is egyre veszélyesebb a helyzet. A lengyel bevándorlási statisztikák szerint miután Németország illegális migránsok ezreit küldte át Lengyelországba, egyre nő a bűnözés.

Varsóból, Poznańból és Biała Podlaskából is érkeztek hírek randalírozó migránsokról.

 

Spanyolországban egymásba érnek a rablások, fosztogatások

Egyre több a migránsok által elkövetett bűncselekmény Spanyolországban is. Az elmúlt napokban a HírTV tudósítása szerint elszaporodtak a rablások az országban – miközben újabb hajók érkeztek a Kanári-szigetekre Afrikából. 

Az idén minden illegális migrációs rekord megdőlhet a régióban, olyan sok az érkező.

A spanyolországi Girona egyik településén egy marokkói férfiakból álló csoport tört be az egyik bárba, ahol darabokra törtek mindent, amit értek és megfenyegették a pultost is.

 

Egyre több migráns áramlik Európába

A Frontex határvédelmi szolgálat elmúlt öt hónapra vonatkozó adatai szerint 

az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok száma 96 százalékkal növekedett.

A legrosszabb a helyzet Spanyolországban, a Kanári-szigeteken, ahol 303 százalékos növekedéséről számoltak be. Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán 38 százalékkal többen „jelentkeztek”.

A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről