Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Dániában már a nőket is az ukrán frontra küldenék

Vágólapra másolva!
Kötelező sorkatonai szolgálatot vezetnének be egész Európában a háborúpárti brüsszeli politikusok. Dániában már a nőknek sincs kibúvó.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább eluralkodik a háborús pszichózis a nyugat-európai politikusok körében, az európai parlamenti választási kampányban pedig láthatóan igyekeznek minél súlyosabb kijelentéseket tenni a háborúpárti oldalon. A minap a BR24 televíziós műsorban Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azt mondta, a sorkötelezettség bevezetése egy köztes lépés, és kijelentette, hogy

támogatja az általános kötelező szolgálati év bevezetését. 

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy szerinte a fiatalokra kellene hagyni annak eldöntését, hogy milyen szolgálatot teljesítenek, de fontos a fiatalok szerepvállalása. 

manfredweber
Manfred Weber is visszaállítaná a kötelező sorkatonai szolgálatot
Fotó:  AFP/JOHN MACDOUGALL

Dániában 18 éves kortól működik a kötelező katonai szolgálat intézménye, ám az eddig csak férfiakra vonatkozott. A nők toborzását 2026-tól tervezik bevezetni, emellett az alap katonai szolgálatot négyről tizenegy hónapra hosszabbítanák meg.

Finnországban pedig a napokban határozták meg a kötelező katonai szolgálat időtartamát: 165, 255 vagy 347 napos periódusok vannak. A hadsereg weboldalán található tájékoztatás szerint 18 éves kortól minden férfi behívható, a kötelező katonai szolgálatot 30 éves korig lehet teljesíteni, afölött pedig már tartalékosnak számítanak – ahogy egyébként minden, korábban képzésben részesült állampolgár.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről