Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Döntöttek az amerikaiak: készen állnak az atomháborúra

Man watching nuclear explosion on a television, illustration
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál pusztítóbb háború fenyegeti az emberiséget.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak ki kell bővítenie nukleáris fegyverarzenálját, válaszul arra, hogy Oroszország, Kína és Észak-Korea töretlenül növeli nukleáris programjait. Erre a Fehér Ház egyik magas rangú  illetékese figyelmeztetett. A harmadik világháború ezen kijelentés fényében gyakorlatilag egy atomháborúval lenne egyenlő - írta a Magyar Nemzet. 

Pranay Vaddi, az amerikai elnök különleges asszisztense és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának vezető igazgatója megjegyzései az Egyesült Államok, valamint Oroszország és Kína közötti növekvő feszültség közepette születtek – írja a Newsweek. Egyre nagyobb a félelem ugyanis egy teljes körű háborútól. Mint arról az Origo korábban beszámolt, májusban Oroszország taktikai atomfegyver-gyakorlatot kezdett. Moszkva szerint ez válasz az egyes nyugati tisztviselők provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire. A háborús pszichózisban szenvedő Emmanuel Macron francia elnök ugyanis továbbra sem zárja ki, hogy nyugati csapatok érkezzenek Ukrajnába. Több európai politikus pedig vakon követné a párizsi vezető ötletét.

Atomháborúra készül az Amerikai Egyesült Államok?

Vaddi a nukleáris előkészületekkel kapcsolatban most úgy fogalmazott, az Egyesült Államoknak több stratégiai nukleáris fegyverre lesz szüksége az elkövetkező években ahhoz, hogy elrettentse Oroszországot, Kínát és más ellenfeleit. Hozzátette:

Teljes mértékben fel kell készülnünk arra, hogy végrehajtsuk, ha az elnök meghozza ezt a döntést.

Az amerikai tisztségviselő arra is figyelmeztetett, hogy Kína, Oroszország és Észak-Korea rohamos ütemben bővíti és diverzifikálja nukleáris arzenálját, és alig vagy egyáltalán nem mutat érdeklődést a fegyverzet-ellenőrzés iránt.

Mint ismert, a háborúpárti politikusok folyamatosan atomfegyverek bevetésével fenyegetik Oroszországot. Lengyelország például a Nuclear Sharing NATO-program keretében szeretné elérni, hogy a területére atomfegyvereket telepítsenek, vagyis közvetlenül az orosz határ mellett lennének a NATO nukleáris fegyverei, ez pedig Oroszország létét érintő fenyegetés. Emmanuel Macron pedig kijelentette, hogy kész megnyitni a vitát a nukleáris fegyvereket is magában foglaló európai védelmi politikáról. A francia elnök aláhúzta: "a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban pedig Franciaországnak az a doktrínája, hogy akkor lehet azokat bevetni, ha létfontosságú érdekeinket fenyegetik. Az Egyesült Államokban is vannak, akik atomfegyverhez folyamodnának. Douglas McGregor volt Pentagon-tanácsadó nemrég arról beszélt: "a szokásos szinten nem tehetünk semmit a stratégiai kép megváltoztatása érdekében (Ukrajnában), ami azt jelenti, hogy az egyetlen dolog, amihez folyamodhatunk, az az atomfegyver".

Sokkoló: nézze meg, túlélnénk-e egy atomtámadást Magyarországon?

 

Belegondoltál már abba, mi lesz velünk, ha bekövetkezik a legrosszabb? Ha kitör az atomháború? 

– tette fel a kérdést Apáti Bence egy korábbi videójában. Hozzátette: hogy jobban el tudjuk képzelni, milyen pusztítást okoz egy atomrobbanás, percről percre lebontva, Budapestre modellezve mutatja be, mi történne.

Apáti Bence a videóban megemlíti többek között az európai vezetők elképesztő háborús ötleteit, és beszél arról is, hogy az Egyesült Államokban már könyvet írtak az atomról, arról, hogy új korszak következik be. Apáti Bence emlékeztet rá, hogy Hirosimában és Nagaszakiban dobtak le atombombát, és az atom háromféleképpen tud pusztítani.

Apáti Bence félelmetesen őszintén mutatja be, mi történne, ha atomot dobnának Budapestre. Elképesztő lenne a pusztítás, és a földdel lenne egyenlő Budapest. Apáti leszögezi: 

ha Budapest belvárosában dobnának le atomot, akkor Budaörsön, Budakeszin és más településeken sem élnék túl a támadást.

Nézze meg a sokkoló, tényeken alapuló videót! 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről