Drogfüggővé váltak a halak a túl sok metamfetamintől

Vágólapra másolva!
A szakértők arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a koffeintől, nyugtatóktól és antidepresszánsoktól kezdve a kokainon, heroinon és metamfetaminon át mindenféle káros anyag jut a szemétlerakókból, a szennyezett vízből és a WC-kből az ökoszisztémába, ami miatt a tavak, folyók, tengerek és óceánok élőlényei függővé válhatnak tőlük.
Vágólapra másolva!

Szakértők az ökoszisztémába, tengerekbe, és óceánokba jutó gyógyszerek és egyéb káros anyagok miatt több metamfetaminfüggővé vált barna pisztrángra, és európai sügérfajokra is bukkantak már, akik főleg a depresszió elleni gyógyszerek miatt elveszítették a ragadozóktól való félelmüket.

Michael Bertram - a Svéd Agrártudományi Egyetem adjunktusa és a droggal kezelt halakról szóló tanulmány egyik vezető szerzője - arra figyelmeztetett mindenkit, hogy

 a különféle vegyi anyagok többféle úton-módon is bejuthatnak az ökoszisztémába.

Ilyen például, hogy a gyógyszergyártás során felszabaduló gyógyszereket nem megfelelően kezelik. Egy másik mód, hogy amikor az ember bevesz egy - egy tablettát, az nem bomlik le teljesen a szervezetben, és így egy része a széklettel távozik onnan, majd a WC-ből szintén bekerül a környezetbe. 

Pisztráng
Fotó: Wikipedia

Tudósok már azt is felfedezték, hogy a halak szervezetébe jutó fogamzásgátló tabletták miatt egész halállományok populációinál következett be nemi fordulat. Ez pedig bizonyos fajokat a kihalás szélére sodort, hiszen a hímek nőstényekké változtak, és így megállt a szaporodás. Némely halakról pedig kiderült, hogy túlszorongóvá váltak, az antidepresszánsok és az alacsony koffeinszint miatt. Az antibiotikumok okozta szennyezés szintén hatással volt a vízben élő létfontosságú mikrobákra. 

Tudósok arra is figyelmeztettek, hogy ez a probléma mára már a biológiai sokféleség globális problémájává vált, amely nagyobb nemzetközi figyelmet és szabályozást igényel.

Sügér
Fotó: Wikipedia

A környezetszennyezés más vadon élő állatokat is érint: a Prozac-szerű antidepresszánsokat tudtukon kívül beszedő nőstény szarkák például kevésbé vonzóak potenciális társak számára - és csökken a hímek csábító madárcsicsergése is. 

De ami a fentieken túl még inkább aggasztó, hogy a szennyezés hatása a táplálékláncban az embereket is elérheti. 

Egy nemrégiben készült tanulmány 1.052 helyszínen vizsgált meg folyókat, és az eredmény kimutatta, hogy ezek 43,5 százalékában az ökológiai egészség szempontjából biztonságos szint feletti gyógyszernyomok vannak. 

A tudósok mindezek fényében most azt követelik, hogy a gyógyszeripari óriások készítsenek környezetbarátabb gyógyszereket, amelyek nem bomlanak le és nem károsítják az élővilágot.

Forrás: Daily Star

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről