Az Egyesült Államok két pusztító ballisztikus rakétát lőtt ki

US-MINUTEMANN III-LAUNCH, interkontinentális ballisztikus rakéta
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A Minuteman III rakéták nem voltak felfegyverezve, azaz nem volt rajtuk robbanófej, de mindegyik egy visszatérő járművet szállított, írta a Space.com - számol be minderről a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Légiereje és az Egyesült Államok Űrereje ezen a héten két rutinszerű tesztindítást hajtott végre fegyvertelen interkontinentális ballisztikus rakétákkal.

interkontinentális ballisztikus rakéta
Public Domain/Az amerikai légierő fotóján egy fegyvertelen Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta látható, amint egy fejlesztési teszt során elindul 2020. február 5-én, csendes-óceáni idő szerint 12:33-kor a kaliforniai Vandenberg légibázison
Fotó: AFP

A két rakéta közül az első június 4-én, helyi idő szerint 0:56-kor indult a kaliforniai Vandenberg Űrerő Bázisról. A második június 6-án 1:46-kor indult, szintén Vandenbergből. A Minuteman III rakéták nem voltak felfegyverezve, azaz nem volt rajtuk robbanófej,  mindegyik egy visszatérő járművet szállított - írja a Mandiner.

Az Egyesült Államok Légiereje rendszeresen végez ilyen teszteket, hogy  bemutassa az Egyesült Államok nukleáris elrettentő képességének biztonságosságát, megbízhatóságát és hatékonyságát a 21. századi fenyegetések elrettentése és szövetségeseink megnyugtatása érdekében” 

– áll az Air Force Global Strike Command közleményében. A közlemény hangsúlyozza, hogy a teszteket nem a „jelenlegi világ eseményeire” válaszul indították, hanem csupán rutinszerű gyakorlatok voltak. Az indítás után mindkét Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta mintegy 6760 kilométert repült, mielőtt a visszatérő járművek landoltak az Egyesült Államok hadseregének Reagan Ballisztikus Rakétavédelmi Tesztbázisán, a Marshall-szigeteki Kwajalein Atollnál.

Egy nyilatkozatban Col. Chris Cruise, a 377. Teszt- és Értékelési Csoport parancsnoka dicsérte az Egyesült Államok Légiereje és Űrereje közös csapatát, hogy képesek voltak ilyen rövid idő alatt két tesztet végrehajtani.

Az a tény, hogy egy héten belül két operatív tesztindítást is sikerült végrehajtanunk, bizonyítja azokat a kiválóságokat és szakmaiságot, amelyet a Légi és Űrhajósok minden nap végeznek ebben a küldetésben” 

– mondta Cruise a nyilatkozatban. „A mai reggeli indítás bemutatja az elrettentés iránti elkötelezettségünket, miközben a biztonság sarokkövét jelentjük szövetségeseink és partnereink számára világszerte.”

Egy másik Védelmi Minisztériumi nyilatkozatban Lt. Col. Casey A. Rumfelt, a Reagan Tesztbázis tartományi igazgatója azt mondta, hogy a két indítási gyakorlat üteme a bázis „Super Bowl verziója”, és hozzátette, hogy néhány héten belül egy harmadik teszt is várható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről