Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Elképesztő amerikai beismerés: azért küldenék halálba az európai fiatalokat, hogy kifoszthassák Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Ha most segítünk Ukrajnának, akkor a legjobb üzleti partnerré válhatnak, akiről valaha is álmodtunk, a 10-12 billió dollárnyi kritikus ásványkincsüket Ukrajna és a Nyugat használhatná fel - vallotta be meglepő őszinteséggel Lindsey Graham háborúpárti szenátor. Washington célja Ukrajna kifosztása, ezért akarnak kötelező európai sorkatonaságot, ezért kockáztatják a világháborút.
Vágólapra másolva!

Washington „nem engedheti meg”, hogy Oroszország győzelmet arasson az ukrajnai konfliktusban, mivel ez azt jelentené, hogy elveszítené a közvetlen hozzáférést a hatalmas ásványkincsekhez – mondta Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor. A CBS televízió Face the Nation című műsorának vasárnap adott interjújában Graham azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „megalomániás”, aki „fegyveres erővel próbálja újrateremteni az Orosz Birodalmat”, kezdve Ukrajnával. Azt állította továbbá, hogy ha Moszkva megnyeri a jelenlegi konfliktust, akkor átveszi Ukrajna vagyonát, és megosztja azt Kínával. Graham ezt a kilátást „nevetségesnek” nevezte, és azt javasolta, hogy jobb lenne, ha ez az „aranybánya” inkább az Egyesült Államok rendelkezésére állna.

Lindsey Graham republikánus szenátor
Lindsey Graham háborúpárti szenátor nagyon őszintén beszélt
Fotó: Youtube screenshot/NBC News

„Ukrajnában 10-12 billió dollárnyi kritikus ásványkincsen ülnek. Ők lehetnének a leggazdagabb ország egész Európában… Ha most segítünk Ukrajnának, akkor a legjobb üzleti partnerré válhatnak, akiről valaha is álmodtunk, ezt a 10-12 billió dollárnyi kritikus ásványkincset Ukrajna és a Nyugat használhatná fel, nem pedig Putyinnak és Kínának adná” – jelentette ki Graham. 

Ez egy nagyon nagy dolog, hogy Ukrajna hogyan végzi. Segítsünk nekik megnyerni egy olyan háborút, amit nem engedhetünk meg magunknak, hogy elveszítsünk… Egy aranybányán ülnek. Putyinnak 10 vagy 12 billió dollárt adni kritikus ásványkincsekben, amit majd megoszt Kínával, nevetséges.

Graham, aki régóta Oroszország ellen harcol, és az amerikai szenátusban Ukrajna egyik leghűségesebb támogatója, arra is felszólította a Nyugatot, hogy gyorsítsa fel a befagyasztott orosz állami vagyonban elkobzását. Megismételte azt a követelését, hogy Oroszországot az amerikai törvények szerint „a terrorizmus állami támogatójának” minősítsék, amely javaslat miatt a szenátor az év elején Moszkva szélsőségesek és terroristák listájára került.

Ezért húzódik el sokáig a konfliktus

Egy nappal Graham megjegyzései előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök azzal érvelt, hogy a Nyugat azt akarja, hogy Kijev megnyerje az Oroszországgal folytatott konfliktust, hogy ellenőrizhesse Ukrajna vagyonát. A Hir TV-nek adott interjúban Orbán azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy Ukrajnában potenciálisan hatalmas bevételi forrást látnak, amelyet ellenőrzésük alá tudnak vonni, amennyiben Oroszországot legyőzik. Azt is mondta, hogy a konfliktus jelentős lökést ad a nyugati „fegyverbeszállítóknak, hitelezőknek és spekulánsoknak”, és azzal érvelt, hogy ez az oka annak, hogy a konfliktus ilyen sokáig húzódik.

Teljesen egyértelmű: 

azért háborúznak az amerikaiak Ukrajnában, hogy kifosszák, ezért akarnak kötelező európai sorkatonaságot, ezért kockáztatják a világháborút. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a német kormány tagja továbbra is a sorkatonaság visszavezetését javasolja. „Fel kell készülnünk a háborúra 2029-ig. Három terület kerül a központba: a legénységi állomány, az eszközök és a pénzügyek” – mondta Pistorius. Kifejtette: szerinte a sorkatonaság visszaállítására és a Bundeswehr jelentős modernizációjára van szükség. A német politikus kijelentette ugyanakkor: Németország nem szeretne háborút Oroszországgal, és nem fognak katonákat küldeni Ukrajnába. 

Korábban az Origo is megírta, hogy Pistorius több mint húszezer új katonát akar toborozni, hogy pótolja a Bundeswehr létszámhiányát, és hadra foghatóbbá tegye azt. Szerinte ezt viszont csak úgy lehet elérni, ha kötelező katonai szolgálatot vezetnek be az önkéntes helyett. A német védelmi miniszter szerint a háborús felkészülésnek magába kell foglalnia a pénzügyi háttér, a személyzet, valamint a katonák felszerelésének biztosítását. Eközben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azon dolgozik, hogy kötelező európai sorkatonaságot vezessen be, őrült tervét ráadásul egyre több ország támogatja. Dániában már azt tervezik, hogy a 2026-tól a nőkre is kiterjesztik a kötelező katonai szolgálat intézményét, míg Finnországban a napokban határozták meg a kötelező katonai szolgálat időtartamát: 165, 255 vagy 347 napos periódusok vannak.

A gazdasági fejlődés központja fokozatosan keletebbre és északabbra tolódik

Időközben Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mondott a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) plenáris ülésén. Beszéde egy órán át tartott, ami az egyik leghosszabb beszéd volt, amelyet valaha is tartott a fórumon. Az orosz vezető következetesen felvázolta azokat az újításokat, amelyek a globális kereskedelemhez, a munkaerőpiachoz, a digitális forradalomhoz, a gazdaság modern technológiákkal és innovációkkal való telítettségéhez kapcsolódnak. Beszédében az orosz államfő kilenc globális strukturális változást vázolt fel, amelyeket a hatóságok aktívan és céltudatosan támogatni fognak azáltal, hogy szövetségi, regionális és önkormányzati szinten pénzügyi, emberi és szervezeti erőforrásokat csoportosítanak át. 

Putyin következetesen felvázolta mindazokat az újításokat, amelyek a globális kereskedelemmel, a munkaerőpiaccal, a digitális forradalommal, a kis- és középvállalkozások szerepének erősítésével, az orosz régiók potenciáljának feltárásával, a bérek növekedésével kapcsolatosak.

Az elmúlt években az elnök SPIEF-en tett nyilatkozatai nemcsak az egész világ figyelmének középpontjában álltak, hanem rekordot döntöttek az időtartam tekintetében is. 

Putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök

Tavaly Putyin rekordhosszú beszédet mondott, amely 1 óra 19 percig tartott. A 2022-es évben az elnök beszéde 1 óra 14 perces volt.

A legrövidebb, körülbelül 20 perces beszédei a 2018-as és a 2017-es fórumokon hangzottak el. Az SPIEF-et 2020-ban a koronavírus világjárvány és az ehhez kapcsolódó egészségügyi és járványügyi korlátozások miatt nem rendezték meg - írta a TASS.

Beszédében elmondta, hogy Oroszország ereje az Északi-sarkvidékben rejlik, ahol jelentős ásványkincsek találhatók. Megjegyezte, hogy a gazdasági fejlődés központja fokozatosan keletebbre és északabbra tolódik.

Ukrajna újabb támogatást kap Amerikától, így Oroszország is magasabb fokozatba kapcsol. Marine Le Pen, a legerősebb francia párt parlamenti vezetője azt mondta, nyilvánvaló, hogy Emmanuel Macron háborút akar. Zelenszkij a francia Nemzetgyűlésben kijelentésével is megerősítette, hogy kitört a háború Európában.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről