Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Hatalmas erdőtűz pusztít Athén mellett

Vágólapra másolva!
Tűzvész tombol Athén határában, amelyet heves széllökések gerjesztenek; két települést kiürítettek szerdán a hatóságok, és felfüggesztették a forgalmat a görög főváros és a tőle 30 kilométerre délre fekvő Koropi között.
Vágólapra másolva!

A tűzoltóság szerint négy tűzoltórepülőgépet, hat helikoptert, több tucat tűzoltóautót és több mint ötven tűzoltót mozgósítottak.

Görögországban rendszeresek az erdő- és bozóttüzek a nyári időszakban, és az oltást sok esetben nehezítik széllökések és terepviszonyok is. 

Drónfelvétel a terjedő tűzről
Fotó: AFP / AFP or licensors/Sakis MITROLIDIS

Az idén a vártnál korábban, már márciusban voltak erdőtüzek az országban.

Kedden már több mint negyven erdőtüzet jelentettek a dél-európai ország különböző pontjairól. 

Az idén a vártnál korábban, már márciusban voltak erdőtüzek az országban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Achilleas Chiras/NurPhoto

Athén térségében már hetek óta nem volt csapadék és az országot a hőség is sújtja, a hőmérő higanyszála 35 Celsius-fokot mutat. A mediterrán ország meteorológiai szolgálata múlt héten hőségriadót rendelt el

Görögország középső és déli részein az iskolák is zárva tartottak a hőség miatt. A görög főváros hatóságai a szokatlanul magas hőmérséklet miatt bezárták az Akropoliszt is - az ország legnépszerűbb ókori helyszínét, amelyet tavaly négymillióan látogattak meg.

Helikopterrel oltják a tüzeket.
Fotó: AFP / Nicolas Economou/NurPhoto

Ezek az EU történetének legnagyobb erdőtüzei

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közlése szerint Görögországban az Európai Unió történetének legnagyobb erdőtüzei pusztítottak tavaly nyáron. Augusztusban az országban 23 év óta nem látott erdőtüzek pusztítottak. 

Emberek ezrei kényszerültek menekülni a görögországi Rodosz szigetén pusztító tüzek elől, majd egy hónap múlva az ország több részén ismét magas riadókészültség volt érvényben. Több mint 80 tűzesetet jegyeztek fel. Görögország eddigi legnagyobb evakuálási műveletében 19 ezer embert menekítettek ki a görögországi Rodosz szigetéről.

Akkora erdőtűz még nem volt Görögországban, mint tavaly.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, tavaly augusztusban az ország területén 69 tűz keletkezett kevesebb mint 24 óra alatt.

Több száz görög tűzoltó dolgozott, hogy megfékezze az Athén környékén tavaly augusztus közepén tomboló erdőtüzeket. A görög külügyminisztérium válságstábot állított fel Athénban, hogy megkönnyítse a külföldi turisták hazaszállítását. 

Két napra rá sikeresen megfékezték az Athén közelében, a Parnita-hegyen pusztító erdőtüzet, miután csillapodott a szél a térségben. Görögország északkeleti részén azonban csak hosszú idő után sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzeket. 

Az űrből is látszott az erdőtüzek okozta pusztítás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről