Fegyveresek négy építőmunkást lőttek le Kenyában

Vágólapra másolva!
Fegyveresek egy csoportja egyelőre nem tisztázott okból lövöldözni kezdett egy menekülttábor közelében Észak-Kenyában. Négy, a közelben dolgozó építőmunkást lőttek le, mind a négyen meghaltak.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek támadták rá építőmunkások csoportjára a szomáliai határnál, de már Kenya területén, a Dadaab városánál működő menekülttábor közelében. A menekülttábor több mint 300 ezer segítségre szorulót lát el, akik több hullámban érkeztek a környékre 1991 óta, a szomáliai polgárháború kitörését követően.

A munkások egy kórházi építkezésen dolgoztak az ENSZ fenntartásában működő létesítmény szomszédságában. A nyolc főből álló csoportot pénteken támadták meg, akkor, amikor pihenőjüket töltötték. 

Az egyelőre ismeretlen személyazonosságú fegyveresek négy munkást lelőttek a csoportból, a másik négy férfinak sikerül elmenekülniük támadóik elől. 

A rendőrség a konkrét ügyről a felderítés érdekeire hivatkozva nem árult el több részletet, csupán azt közölték, hogy a határvidéken katonai illetve félkatonai jellegű csoportosulás működik.

A hatóságok feltételezése szerint az akció mögött a szélsőséges iszlamista elveket való terroristacsoport, az al-Shabaab állhat. A kenyai híradások ugyanakkor már egyértelműen ezt a csoportot nevezik meg a támadások felelőseként. A csoport korábban a szomáliai polgárháborúban azt tűzte ki célul, hogy átvegye az irányítást az anarchiába süllyedt ország felett. Korábban ellenőrzésük alá vonták a széteső ország déli területeit, és a kenyai határszakasz területeit egyik fő bázisterületüknek tekintik.

A kenyai rendőrség egyik taktikai egysége Nairobiban
A kenyai rendőrség egyik taktikai egysége Nairobiban
Fotó: Garowe Online

A helyi rendőrség egyik képviselője azt mondta, elképzelhető, hogy a mostani támadással a kórház építtetőjének akartak üzenetet küldeni, hogy az maradjon távol a területtől. A terroristák ugyanis a határ két oldalát saját területüknek tekintik, függetlenül attól, hogy közigazgatási értelemben a kórház Kenya területén épül.

Miként az ABC News megemlíti, az elmúlt hetekben több erőszakos cselekmény történt Észak-Kenyában, melyekben többen meghaltak.

A legutóbbi szerdán pedig a Mandera határátkelőnél a rendőrök egy jármű átvizsgálása közben röbbanószerre bukkantak, melyet a vizsgálatok szerint fel is akartak robbantani. Az előző héten két pásztort öltek meg fegyveresek egy vízvevő ponton Mandera közelében. Áprilisban Elvak városában öt ember halt meg, amikor felrobbantottak egy szamár húzta szekeret.

A kenyai kormányzat hivatalosan elismerte, hogy Észak-Kenyában növekszik a veszély a terrorcsoport jelenéte miatt, egyúttal közölték, hogy fokozzák a biztonság növeléséért végrehajtott műveletek számát a térségben, de erről nem közöltek részleteket.

A most történt támadás miatt feltehetően 

a nairobi kormány felfüggeszti annak a tervének a végrehajtását, melynek mentén újra megnyitották volna a Kenya-Szomália közötti mintegy 700 kilométer hosszú határszakaszt.

 A kenyai kormány még 2011-ben zárta le a teljes határszakaszt az illegális határátlépések számának növekedése miatt. A szomáliai oldalról érkező támadókat ugyanakkor ezek ez intézkedések nem tartják vissza a határátlépéstől.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről