Apokaliptikus időjárás sújt Floridában, vészhelyzetet hirdettek

Vágólapra másolva!
Florida déli részének több megyéjére hirdetett vészhelyzetet az állam kormányzója csütörtökön a rövid idő alatt lehullott rekord mennyiségű csapadék nyomán, ami áradásokhoz vezetett.
Vágólapra másolva!

Az esőzések során Miami-Dade megyében két nap alatt mintegy 500 milliméter csapadék hullott, de a szövetség állam déli részének volt olyan területe is, ahol a csapadék meghaladta a 600 millimétert. Szintén az érintett nagyobb floridai városok közé tartozik Sarasota.

Florida, áradás
Vízben álló házak Miamiban 2024. június 13-án, miután hatalmas esők villámárvizeket okoztak Florida déli részén
Fotó: Daniel Kozin / MTI/ AP

A jelentések szerint a villámáradások esélye is megnövekedett, ugyanis a talaj annyira telítődött, hogy további esők vizét már nem tudja elnyelni, így, ami lehullik, az árvízként jelenthet veszélyt a lakott településekre.

Csütörtöki jelentések szerint az áradásokban a víz lakóházakat is elöntött, és több embert kellett kimenteni otthonából, valamint sokakat a vízben rekedt járművekből szabadítottak ki a mentőegységek.  

Az időjárási körülmények miatt csütörtökön nem nyitottak ki az iskolák a Fort Lauderdale-t magába foglaló Broward megyében, ahol a repülőtéren is akadozott a forgalom a kifutópályát borító víz miatt.

A szokatlanul lassan levonuló árvíz a Rábán fokozott figyelmet kíván a vízügyes szakemberektől, ezért a vízügy őrszolgálata a nap 24 órájában figyeli a védvonalakat - írja a Világgazdaság.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről