Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kiderült, hogy ki okozta a hatalmas erdőtüzet Görögországban, börtönbe kerül

Vágólapra másolva!
Óvadék ellenében elengedték a múlt heti hidrai erdőtűz okozásával gyanúsított jacht legénységének zömét Görögországban, csak a hajó kapitánya és elsőtisztje maradt előzetes letartóztatásban a bírósági tárgyalásra várva - jelentette csütörtökön az ANA görög hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, tizenhárom embert letartóztattak a görögországi Hidra szigetén keletkezett erdőtűz után, amelyet a hatóságok szerint egy jachtról indított tűzijáték okozott. A pénteki tűzvész miatt az Athéntól délre fekvő, híres turistasziget egyetlen fenyőerdője - 300 ezer négyzetméter - teljesen leégett.

Az ANA beszámolója szerint a legénység 13 tagjából 11-et engedtek szabadon, de ők sem hagyhatják el Görögországot, és havonta jelentkezniük kell a hatóságoknál.

A The Guardian arról számolt be, a jacht 17 kazahsztáni állampolgárságú utasa ellen nem indult semmiféle eljárás, a tűzvész után szabadon elhagyhatták Görögországot, a görög sajtó jelentései szerint még tanúként sem hallgatták ki őket. A legénység szerdai meghallgatásán mindannyian tagadták, hogy tüzijátékot lőttek volna fel a parttól 350 méterre horgonyzó luxushajóról.

A fenyőerdő - feltételezetten ember által okozott - leégése miatt a sziget polgármestere a felelősök példás megbüntetését követelte - számolt be a Reuters.

A hajó vasárnap őrizetbe vett személyzete ellen büntetőeljárást indított a pireuszi ügyészség.

A nyáron száraz és szeles időjárású Görögországban gyakoriak az erdőtüzek, amelyeket azonban olykor szándékosan vagy gondatlanságból okoznak, ezért a hatóságok a közelmúltban megszigorították a büntetéseket, a bírság összege elérheti 200 ezer eurót is.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről