Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Szégyenteljes, háborúpárti koalíció alakult Brüsszelben

vonderleyen, manfredweber, VON DER LEYEN, Ursula; WEBER, Manfred
Fotó: Patrick Seeger
Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről, ami "a hazugság és a becsapás a pártkoalíciója" – jelentette ki Orbán Viktor. Egy szakértő szerint Brüsszel arra törekszik, hogy Magyarországot is megtörje, hisz a magyarok jelentik ma az alternatívát, azaz, hogy nemcsak a háború, hanem a béke mellett is fel lehet szólalni.
Vágólapra másolva!

A Néppárt megkötötte a hazugság koalícióját a baloldallal és a liberálisokkal. Nem támogatjuk ezt a szégyenteljes megállapodást! – jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben. A miniszterelnök csütörtökön a kétnapos EU-csúcsra érkezve beszélt erről. 

OrbánViktor, Orbán, Viktor, Havasi, Bertalan,  HavasiBertalan,  EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27.,
Orbán Viktor szerint a Néppárt megkötötte a hazugság koalícióját a baloldallal és a liberálisokkal
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően a közösségi oldalán közzétett üzenetében közölte: 

A tagállamok állam-, illetve kormányfői az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leköszönő elnöke mandátumának ötéves meghosszabbítását javasolják.

Jelölése mellett az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották.

VON DER LEYEN, Ursula; KALLAS, Kaja
Ursula von der Leyen és Kaja Kallas jelölését az olasz miniszterelnök sem támogatta
Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Az a döntés, hogy ezt a három politikust nevezzék ki az EU vezető szerepeibe, egy olyan döntés volt a vezetők részéről, hogy megőrizzék a balra húzó centrista koalíció hatalmát, miközben az európai választásokon Franciaországban, Németországban és az EU más részein is megerősödött a jobboldal, írja a Magyar Nemzet. A lap hozzáteszi:

A brüsszeli háborúpárti elit azonban úgy tűnik, ezt nem vette figyelembe. Háborúpárti koalíciót kötött a baloldallal és a liberálisokkal az Európai Néppárt. Az uniós pozíciókból pedig hatalmi osztozkodás lett.

A posztok kiosztásáról egy szűk elit döntött. 

A hét elején Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is világossá tette kollégái előtt, hogy dühös amiatt, hogy kimaradt a legmagasabb posztokról szóló tárgyalásokból. Az olasz politikus csütörtök este tartózkodott Von der Leyen második ciklusának támogatásától, valamint Costa és Kallas ellen szavazott – írja a Politico brüsszeli hírportál. 

Giorgia Meloni, GiorgiaMeloni, olasz politikus, 2022-től Olaszország Minisztertanácsának elnöke, az ország első női kormányfője
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök dühös amiatt, hogy kimaradt a legmagasabb posztokról szóló tárgyalásokból
Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP

Később az X-en arról írt, hogy nem támogatja a három posztra javasolt személyt: 

Úgy döntöttem, hogy nem támogatom, a polgárok iránti tiszteletből és a polgároktól a választások során kapott jelzések miatt. Továbbra is azon dolgozunk, hogy Olaszország végre megkapja azt a súlyt, amelyet megérdemel Európában.

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön kezdődött csúcstalálkozó előtt kijelentette, a megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján. Kifejezetten hatalmi osztozkodás valósult meg.

A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodását szégyenteljesnek kell minősítenem

- fogalmazott.

Mint mondta, 

a Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra, és így becsapták az európai választókat. 

Ez egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben a jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali európai vezetést látni.

"Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk" - húzta alá.

Vagyis, ahogy arra Giorgia Meloni és Orbán Viktor is utalt:

Európa sem erre szavazott, 

Brüsszelben becsapták a választókat.  

A háborúpárti Manfred Weber és a Néppárt elárulta a választóit

„Manfred Weber a saját képére formálta az Európai Néppártot. A jobboldaliság, a konzervatív eszme és a választói akarat már nem jelent semmit; egy dolog számít, ez pedig a minél rangosabb politikai pozíció megszerzése” - mondta el az Origónak adott interjúban Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője szerint

Manfred Weber és társai azért is működnek együtt a baloldallal és tették egy áljobboldali formációvá a Néppártot, hogy minél több pozícióra szert tegyenek az uniós intézményekben. 

A szakértő megjegyezte, Brüsszel arra törekszik, hogy Magyarországot is megtörje, hisz a magyarok jelentik ma az alternatívát, azaz, hogy nemcsak a háború, hanem a béke mellett is fel lehet szólalni. 

Manfred Weber
A háború- és migrációpárti, magyargyűlölő Manfred Weber és a Néppárt elárulta választóit
Fotó: AFP

Rotyis Bálint emlékeztetett, a NATO részéről is volt olyan szándék, hogy Magyarországot belekényszerítsék a háborúba, de a békepárti jobboldal választási győzelmének köszönhetően a NATO tudomásul vette, hogy részükről ez a kísérlet hiábavaló. 

Ezzel szemben Brüsszelt nem érdekli, hogy a magyarok mit akarnak. Az Unió központjában székelő globalista és háborúpárti erők továbbra is egy ideológiavezérelt külpolitikát folytatnak, amibe bele akarják kényszeríteni Magyarországot is – emelte ki. A szakértő azt is hozzátette:

A brüsszeli bürokraták birodalmi logikában gondolkodnak, és ha a birodalom központjában a háború mellett foglaltak állást, akkor az összes tartománynak hadba kell vonulni, nincs kivétel, ezért szeretnék Magyarországot is belepréselni a háborúba.

A szakértő emlékeztetett, hogy az EPP-t továbbra is a háborúpárti Manfred Weber vezeti, aki eddig is az egyik leginkább magyarellenes politikus volt az Európai Parlamentben. 

Manfred Weber eddig is úgy próbálta bizonyítani hűségét a baloldal irányába, hogy Magyarországot támadta, ezen pedig a jelenlegi ciklus nem változtat. 

Sőt, Manfred Weber látja, hogy az új konzervatív erők erősödtek, ami a jövőben veszélyeztetheti a Néppárt áljobboldali pozícióját, így még ellenségesebb hangnemre lehet számítani.

Háborúpárti, gazdaságellenes és migrációpárti koalíció jött létre Európában, Manfred Weber régi ellensége Magyarországnak. Hozzá képest „Von der Leyen csupán egy ministráns kislány” – fogalmazott a közelmúltban Orbán Viktor.

A miniszterelnök a migráció kérdésében zajló, Unióval folytatott csatáról és az uniós büntetésről kijelentette: Manfred Weber szívéhez közel álló cél, hogy ártson Magyarországnak

- írta a Magyar Nemzet

A lap emlékeztetett, a migráció- és háborúpárti, a magyarokat szinte zsigeréből gyűlölő Manfred Weber az elmúlt években számtalan nyilatkozatot tett a migráció elősegítése kapcsán. Weber egyike azoknak, akik miatt a határvédelmi intézkedéseknek nincs általános uniós támogatása, szerinte a szolidaritás nem egyirányú utca. A migrációpárti Weber ezzel arra célzott, hogy minden uniós országnak be kell tartania a menekültkvótákat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről