Meghalt egy 102 éves veterán, épp úton volt a D-napi megemlékezésre

Vágólapra másolva!
Meghalt egy második világháborús amerikai veterán úton Franciaországba a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.
Vágólapra másolva!

102 éves korában meghalt egy második világháborús amerikai veterán, aki éppen úton volt Franciaországba a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre

 - írta meg a BBC. A New York állambeli Rochesterből származó Robert "Al" Persichittit május 30-án helikopterrel szállították egy németországi kórházba, miután egy Európába tartó hajó fedélzetén rosszul lett. Másnap meghalt.

Perchitti a szövetségesek japán hadműveletében vett részt. 2020-ban az akkori szenátor, Rich Funke a New York Állami Szenátus Veterán Hírességek Csarnokának kitüntetettjévé nevezte ki.

 Egy veterán szervezet a közösségi médiában megerősítette a halálát. Úgy fogalmaztak, alázatos ember volt, aki bátran szolgálta hazáját. A 102 éves férfit a New Orleans-i Második Világháborús Nemzeti Múzeum választotta ki, hogy részt vegyen az ünnepségen, ők szervezték és fizették az utat. 

Nagyon izgatott vagyok, hogy megyek

- mondta egy nappal indulása előtt Robert "Al" Persichitti. Hozzátette, az orvosa is biztatta, hogy menjen. Az utazáson részt vett Al DeCarlo is, aki Persichitti katonatársa volt. A két férfi együtt szolgált Ivo Dzsimán, azon a japán szigeten, amelyet az Egyesült Államok 1945-ben foglalt el. DeCarlo azt mondta, barátja békésen távozott, nem volt egyedül, egy orvos vele volt.

"Nyugodt volt. Frank Sinatrát hallgatott a telefonján."

A csütörtöki rendezvényen több világháborús veterán is részt vesz, a megemlékezésen Emmanuel Macron francia elnök mellett Joe Biden amerikai elnök is beszédet mond.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről