Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Belehalt egy fiú, hogy kipróbált egy brutálisan erős drogot

Vágólapra másolva!
Egy évtizede veszítette el 16 éves fiát egy angol pár, miután egy illegális buliban ecstasy tablettával kínálták meg. A gyerek vérében a halálos adag többszörösét találták meg, az orvosok napokig küzdöttek az életéért, de hiába. A szülők azóta az általuk létrehozott alapítványon keresztül figyelmeztetik a többi szülőt, tanárt és a fiatalokat, hogy legyenek óvatosak, különösen most, a fesztiválszezonban.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt kora reggel fél 6-kor kopogtattak a rendőrök Fiona és Tim Spargo Mabbs lakásának ajtaján, és életük legsokkolóbb hírét közölték velük: 

fiuk, Daniel az intenzív osztályon feküdt, kritikus állapotban, élet-halál között.

A fiatal testhőmérséklete 42 fokra hevült, miután órákkal azelőtt bevett egy szupererős extasy tablettát egy illegális buliban.

Napokkal később, miközben szülei és most 29 éves bátyja, Jacob az ágya mellett virrasztottak, Dan szervei és a szíve is leállt.

Nem vagyok naiv, mindig is tudtam, hogy egy-egy buliban, fesztiválon előfordulhatnak drogok, és számoltam azzal is, hogy Dan esetleg kipróbálhat valamit. De én is úgy voltam vele, mint a többi szülő: sosem gondoltam volna, hogy egy nap az én gyerekem lesz az áldozat. Sosem gondoltam volna, hogy ennyi drog lehet egy rendezvényen. Ráadásul ez 10 évvel ezelőtt volt

- mondta Fiona.

image

A Daniel vérében talált MDMA 12-szerese volt a potenciálisan halálos dózisnak. Néhány ember szervezete talán megbirkózott volna vele, különösen azok, akik már hozzászoktak az erősebb drogokhoz, ebben az esetben azonban végzetesnek bizonyult.

Most, egy évtizeddel a tragikus eset után 

Fiona és Tim létrehozták a DSM nevű alapítványt, és fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy felhívják a szülők, tanárok és gyerekek figyelmét a drogozás veszélyeire.

Különösen most aktuális a dolog, amikor fiatalok ezrei készülnek a Glastonbury nevű kortárs előadó- és művészeti fesztiválra, és a The Loop nevű, drogmegelőzéssel foglalkozó szervezet fokozott figyelmeztetést adott ki, ugyanis két másik fesztiválon életveszélyes dózisú MDMA-t tartalmazó tablettákat foglaltak le.

Komolyan veszem a The Loop figyelmeztetéseit, és őszintén szólva mindenkit nagyon féltek ettől, különösen a fiatal, tapasztalatlanabb fesztiválozókat. Egy fesztiválon ugyanis az emberek többsége egészen máshogy viselkedik, mint a hétköznapokban, ilyenkor ugyanis lazulnak a szabályok, és az ember egyéni felelősségtudata is. A nyári kánikula okozta dehidratáció pedig fokozza a veszélyes helyzeteket. Különösképpen aggódom az erős kábítószerek, legfőképp az MDMA felbukkanása miatt

- mondta Fiona.

Glastonbury , fesztivál, Glastonbury Kortárs Előadó-művészeti Fesztivál, Pilton, anglia

Fotó: Photo by Oli SCARFF / AFP 

Egy hónappal ezelőtt a manchesteri Parklife fesztiválon a The Loop nevű szervezet különféle - zöld, lila és szürke színű ecstasy-tablettákat vont vizsgálat alá, melyeket a rendőrök lefoglaltak. 

A tabletták hasonló erősségűek voltak, mint azok, amelyek korában már több embernél is halált vagy kórházi kezelést igénylő állapotot okoztak.

A pandémiát követő, 2021-es fesztiválszezonban az MDMA-tartalmú szerek használata a felére esett vissza, nagy számban találtak ehelyett szintetikus katinon-illetve koffeintartalmú drogokat.

Az idei vizsgálatok eredménye viszont az ecstasy-tabletták hatóanyag-tartalmának erőteljes növekedését mutatta, amit 300 tabletta vizsgálatából állapítottak meg. Ezek a tabletták egy átlagos felnőtt által fogyasztott adag MDMA-tartalmának háromszorosát tartalmazták.

A Covid-járvány kitörése óta ez az első olyan alkalom, hogy ilyen magas MDMA-tartalmú tablettát találtak. 

Ezért fokozott veszélyben lehetnek azok a fiatalok, akik az elmúlt 4 évben jóval gyengébb tablettákat szedtek, az új, erőteljesebb hatású drogokra valószínűleg nincs felkészülve a szervezetük.

Dan szülei elmondták, hogy fiuk egy 

okos, jókedvű, vicces, pörgős fiatal volt, aki rendkívül népszerűnek számított abban a croydoni középiskolában, ahová járt.

Ezt az is mutatja, hogy 11. osztályban év végén megválasztották az iskola bálkirályának.

Ezenkívül egy mély érzésű, segítőkész fiú volt, aki 

az iskolán kívül szociális tevékenységeket végzett, idős embereknek segített és ifjúsági munkában is részt vett abban a gyülekezetben, ahová szüleivel együtt járt.

Az ominózus 2014. januári estén Dan rábeszélte anyját, hogy engedje el egy buliba a barátaival. A fiatalok azonban nem a megbeszélt összejövetelre mentek, hanem egy illegális rave party-n vettek részt Hillingdonban. Dan korábban sosem volt ilyen buliban. 

Itt megkínálták egy ectasy-tablettával, ahogyan négy társát is, ám a szomorú véletlennek köszönhetően Dan pont egy olyan fajtát kapott, amelyben a halálos adag MDMA többszöröse volt található. 

Dan teste elképesztő mértékben felhevült, amivel szervei nem tudtak megbirkózni, ezért fokozatosan leálltak. 

Barátai órákkal később találtak rá az esőben eszméletlenül, ekkor azonban már a mentősök is a helyszínen voltak. 

A kamaszt azonnal kórházba vitték, majd közölték szüleivel a sokkoló hírt. Mire a kórházba értek vele, a fiú lábai úgy felpuffadtak, hogy azonnal műteni kellett, hogy csökkentsék a nyomást a végtagokban, különben amputálni kellett volna azokat.

Január 18-án Dant átszállították az intenzív osztályra, ekkor már szíve, tüdeje, mája, veséi és az egész keringése már úgy összeomlott, hogy gépek tartották életben.

A kórházi dolgozók mindent megtettek a megmentése érdekében, azonban hiába: 

2 nappal később Daniel a családtagjai szeme láttára meghalt.

 

A fiataloknak azonban nemcsak külföldön, de magyarországi fesztiválokon is gyakran kell szembenézni a drogok veszélyeivel: tavaly nyáron például egy pécsi férfi az egyik helyi fesztiválon több kiló drogot próbált eladni a résztvevő fiataloknak, 2019 nyarán pedig szintén egy fesztiválon kokaint és MDMA-t árult három budapesti férfi. Két holland férfit pedig a Sziget fesztiválon értek tetten évekkel ezelőtt, miközben ecstasy-t és marihuánát árultak.

Forrás: TheSun 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről