Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Öt hegymászó és túrázó halt meg az Alpokban az elmúlt két napban

Vágólapra másolva!
Két nap alatt öt hegymászó, illetve túrázó halt meg az Alpokban, a legtöbben a Mont Blanc hegységben - közölték pénteken a francia és olasz mentőszolgálatok.
Vágólapra másolva!

A francia Alpokban lezuhant áldozatok között egy cseh, egy lengyel és egy tajvani állampolgár van, az olasz oldalon egy további áldozatra bukkantak.

Az olaszországi Aosta-völgy hegyimentői elmondták, hogy szerdán egy hegymászóhoz riasztották őket, aki mintegy 2800 méteres magasságból zuhant le a Miage gleccserről a Mont Blanc déli oldalán.

A mentőket a társai riasztották, akik látták a hegymászót egy vízmosásba zuhanni. A szerencsétlenül járt férfi meghalt, a társai sértetlenek.

Csütörtök reggel egy harmincas éveiben járó tajvani hegymászó zuhant több száz métert, miután több mint 3000 méter magasra jutott fel az Aiguille du Midi csúcs déli oldalán.

Csütörtök este egy hasonló korú lengyel állampolgár halt meg hasonló körülmények között a Gouter hegycsúcs térségében, 3500 kilométer magasan.

Szintén csütörtökön egy cseh túrázó letért az ösvényről, és lecsúszott a füves hegyoldalon a Croix du Bonhomme hágó térségében, több mint 2000 méter magasan.

Pénteken a mentők Haute Maurienne-nél egy túrázó holttestére bukkantak, aki valószínűleg előző nap zuhant le, feltehetően szintén megcsúszott a füves hegyoldalon - mondta el a százados. Hozzátette: 

Az elmúlt napok számos balesetét az okozta, hogy a télen erőteljes havazások voltak a magasan fekvő részeken, és 2000 méter felett még mindig jelentős a hómennyiség.

alpok
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / Ugo Padovani / Hans Lucas

Korábban beszámoltunk egy példa nélküli incidensről: több órát élt túl egy 19 éves ír lány részegen, rövid nadrágban és pólóban a fagyos franciaországi Alpokban. Arról is írtunk, hogy négy napot élt túl az alpesi vadonban élelem és víz nélkül egy 86 éves férfi is. 

Két síelő meghalt a francia Alpokban, a Mont Blanc egyik lejtőjén, egy társuk pedig megsérült, miután lavina zúdult rájuk.

Több mint ötven év után találták meg egy balesetet szenvedett hegymászó földi maradványait a svájci Alpokban a hó- és gleccserolvadásnak köszönhetően.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről