Ítéletidő Moszkvában: többen meghaltak, szörnyű vihar pusztított - videó

Vágólapra másolva!
Ítéletidő volt csütörtökön Moszkvában és környékén: viharos széllökésektől kísért felhőszakadás, sőt tornádók legkevesebb két ember halálát okozták, 18-an pedig olyan súlyosan megsérültek, hogy kórházi ápolásra szorulnak.
Vágólapra másolva!

Halálos áldozatokat is követelt a csütörtöki ítéletidő Moszkvában.

Az egyik áldozat halálát egy kidőlt fa, a másikét egy állványzat leomlása okozta. Három sérült állapota súlyos. 

Egy villamos két utasának sérülését egy leszakadt fémlemez okozta, amely betörte a jármű ablakát. Az érintett villamosvonalon elővigyázatosságból leállították a közlekedést. 

moszkva
Az utcák kiürültek a viharok miatt.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2020 Anadolu Agency

A fővárosban a polgármesteri hivatalhoz tartozó parkokat szintén ideiglenesen bezárták.

Pjotr Birjukov polgármester-helyettes közölte, hogy több mint hétszáz fa dőlt ki, és több mint háromszáz kocsi megrongálódott, egyes területeket elárasztott az esővíz. 

Viharos égbolt Moszkva felett.
Fotó: AFP / AFP or licensors/A person shelters from the rain under an umbrella while walking on Red Square in front of St. Basil's Cathedral in central Moscow on May 27, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Moszkvában egy óra alatt 22 milliméternyi eső eset, ami az átlagos havi mennyiség harmada.

A Fobosz meteorológiai intézet szerint a fővároson a 12 fokozatú Beaufort-skálán mérve tízes erősségű vihar vonult át, amelynek széllökései a 90 kilométeres sebességet is elérték óránként. Az ilyen erősségű szelek gyökerestől tépik ki a fákat, a tengeren pedig 7-10 méter magasra korbácsolják fel a hullámokat.

Tornádót Isztra és Lobnya településen észleltek. A moszkvai régióban az első adatok szerint mintegy kétszáz fa dőlt ki, és kéttucatnyi autó rongálódott meg. A vihar fennakadást okozott a vasúti közlekedésben is.

Az előrejelzés szerint csütörtök este 22 óráig további heves felhőszakadás, zivatarok, helyenként jégeső és viharos széllökések várhatók.

Ítéletidő volt Romániában is: Bukarestben mintegy 60 fa és lámpaoszlop dőlt az utakra, 71 autó megrongálódott.

Tomboló vihar vonult át Magyarországon is tíz napja, nagy mennyiségű eső esett és még tornádót is végigsöpört Szombathelynél. Jégesővel és erős széllel csapott le az országra a hatalmas vihar.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről