Itt a NATO-döntés az oroszok elleni támadásról

háború, ukrajna
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború eszkalációjának eredményeként már csak egy lépésre vagyunk a harmadik világháborútól. Egyre több ország, sőt már maga a NATO nyíltan világháborút akar, ugyanis egyre többen engedélyezik Ukrajnának a nyugati fegyverrendszerek használatát Oroszország ellen. Vlagyimir Putyin többször megmondta, hogy ez a vörös vonal, ami a nyugati országokkal kapcsolatos mérhetetlen eszkalációhoz vezet. A háborúpárti politikusok elképesztő mértékben felelőtlenek az egyre elhatalmasodó háborús pszichózis miatt. A NATO már közös hadsereget is szervez Oroszország ellen, számos vezető hadigazdálkodásra állítaná át az EU-t, továbbá besoroznák a fiatal férfiakat és nőket, hogy egy közös hadseregben elvigyék őket meghalni Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Brutális eszkalációs lépéseket engedélyez a NATO

Ahogy arról beszámoltunk a Magyar Nemzet alapján, még nagyobb kedvezményeket adna Ukrajnának a nyugati fegyverek orosz területen található katonai célpontok elleni bevetésével kapcsolatban Rob Bauer. A NATO katonai bizottságának elnöke egy interjúban beszélt arról a lépésről, mely nemcsak az orosz–ukrán háborút eszkalálhatja, de világháborút robbanthat ki . 

NATO, hadgyakorlat, háború, készültség, észtország, csehország, 2024. 05. 10.
Mindenkit besoroznának és Ukrajnába vinnének
Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina / MTI/EPA/Valda Kalnina

Szinte már csak néhány lépésnyire vagyunk attól, hogy kirobbanjon a harmadik világháború, melyhez már nemcsak nyugati politikusok, de katonai szakértők is hozzájárulnak.

 Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke a The Washington Post amerikai napilapnak adott interjúban kérdésre válaszolva beszélt arról,

Ukrajnának jogot kell adni arra, hogy korlátozások nélkül vesse be a nagy hatótávolságú fegyvereket orosz területeken található katonai célpontok ellen.

Álláspontja szerint az ukrán csapatok úgy tudnak hatékonyan védekezni, ha visszaszorítják az oroszokat, melyeknek ellátási útvonalukat is messzebbről, akár 50-100 kilométerről kell biztosítani. Válaszában kitért arra is, Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint más orosz tisztviselők már a HIMARS és ATACMS rakétarendszerek esetében is a vörös vonalak átlépéséről beszéltek. 

Minden alkalommal, amikor kicsit tovább vártunk, az eredmény az volt, hogy nem volt vörös vonal”

 – tette hozzá Bauer, aki szerint minden ilyen várakozási idő elegendő volt az oroszoknak arra, hogy megerősítsék védelmüket.

Ezek a lépések pedig teljesen egyértelműen világháborúhoz vezetnének. A totális eszkalációt jelentené, hiszen Moszkva többször leszögezte, hogy ez jelenti a vörös vonalat, amit ha átlépnek, akkor brutális megtorlással fog válaszolni.

A NATO engedélyezte a fegyverei használatát oroszországi célpontok ellen

Ukrajnának a nemzetközi jog szerint joga van ahhoz, hogy önmaga védelmében törvényes oroszországi katonai célpontokat támadjon 

– jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Svédországban tett látogatása során – számoltunk be minderről a Reuters hírügynökség alapján.

„Ukrajnának joga van az önvédelemhez” - mondta Stoltenberg Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján egy Stockholm melletti katonai bázison.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.06., UkránOroszháború
Fotó: AFP

Az önvédelemhez való jog magában foglalja azt a jogot is, hogy a támadó fél, jelen esetben Oroszország területén lévő törvényes, katonai célpontokat támadjon. Nem kérdés, hogy Ukrajnának joga van célpontokat támadni orosz területen"

– jelentette ki a NATO-szövetség főtitkára.

A NATO eszkalációs lépésére reagálva, hogy engedjék meg Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel csapást mérjen orosz területre, Vlagyimir Putyin különbséget tett a különböző rakéták között, de figyelmeztetett, hogy ha Kijevnek engedélyezik, hogy egyre erősebb fegyverekkel csapjon le Oroszországra, az komoly eszkaláció, amely a Nyugatot egy Oroszországgal vívott háború felé tereli.

Jens Stoltenberg
A háborús uszító Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
Fotó: Anadolu via AFP

Egyre több ország engedélyezi a fegyvereinek a használatát oroszországicélpontok ellen

David Cameron brit külügyminiszter május elején kijelentette, hogy Ukrajnának „joga van" a britek által szállított fegyverekkel támadni Oroszországot, akár annak a saját területén is - írja a Magyar Nemzet. A Reutersnek adott interjújában Cameron azt mondta, Ukrajnán múlik, hogy eldöntse, hogyan használják fel az Egyesült Királyság fegyvereit.

Arra a kérdésre, hogy ez magában foglalja-e az oroszországi célpontokat, kijelentette:

Ukrajnának joga van ehhez. Ahogy Oroszország csapást mér Ukrajnán belül, teljesen érthető, hogy Ukrajna miért érzi úgy, hogy meg kell védenie magát.

A háború kezdete óta Ukrajna nyugati partnerei egyetlen feltételt szabtak Kijev számára, azért hogy továbbra is érkezzen a katonai segítség. Kijev nem intézhet támadást Oroszország területén – jegyzi meg a Politico brüsszeli hírportál.

scholz, macron, háború
A háborús pszichózisban szenvedő Olaf Scholz német kancellár, Emmanual Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök 

Május 28-én Franciaország és Németország  azt mondta, hogy Ukrajnának engedélyezni kell, hogy fegyvereit olyan Oroszországon belüli célpontok ellen használja,  amelyekből az Oroszországi Föderáció  támadja Ukrajnát. Emmanuel Macron francia elnök Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondták, hogy hogy az Ukrajnának küldött francia fegyverek, köztük a nagy hatótávolságú rakéták használatát engedélyezték, hogy oroszországi bázisokat lőjenek az ukránok.

Az ukrán földet oroszországi bázisokról támadják. Hogyan magyarázzuk meg tehát az ukránoknak, hogy meg kell védenünk ezeket a városokat és lényegében mindent, amit jelenleg Harkov körül látunk, ha azt mondjuk nekik, hogy nem szabad eltalálni azt a pontot, ahonnan a rakétákat kilövik? Úgy gondoljuk, hogy meg kell engednünk nekik, hogy semlegesítsék azokat a katonai helyszíneket, ahonnan a rakétákat kilövik, és alapvetően azokat a katonai helyszíneket, ahonnan Ukrajnát támadják”

 - mondta a francia elnök.

Június elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter finoman Prágában arra utalt a NATO külügyminiszterek informális ülésének végén Prágában, hogy a Harkovon túli oroszországi területeken is bevethetik a nyugati fegyvereket az ukránok. Ezzel az Egyesült Államok szabad utat enged Ukrajnának az Oroszország elleni támadásban.

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Zelenszkij és Joe Biden

Mint kiderült, Joe Biden amerikai elnök titokban már engedélyezte Ukrajnának, hogy a harkovi térségben használja oroszok elleni csapára az amerikai fegyvereket. 

A NATO a világháborúra készül

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a NATO "Parlamenti Közgyűlés" szófiai ülése alkalmából interjút adott a Capital című lapnak. A háborús retorika és a pszichózis egyre csak fokozódik, valójában ez derül ki Stoltenberg minden szavából. Már bevetésre alkalmas erőket szerveznek, hogy a kellő döntés megszületése esetén bevessék ezeket az erőket Oroszországgal szemben Ukrajnában. 

25th Anniversary Of Poland's Accession To NATO In Krakow
Közös hadsereget küldenének Ukrajnába Fotó: NurPhoto via AFP 

Most már vannak terveink olyan erőkre vonatkozóan, amelyek sokkal magasabb szintű harckészültségi szintet érnek el. Több százezer katona viszonylag rövid idő alatt biztosítható. És természetesen ott lehet őket bevetni, ahol szükség van rájuk.

- mondta Stoltenberg a lapnak.

Ami különösen érdekes az interjúban: riasztó mennyiségű, különböző nemzetiségű katonákból akarnak Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet, azaz, egészen szélsőségesen agresszív fokozatra kapcsolták a világháborús készülődést - és közben a NATO-főtitkár eufémisztikusan, mintegy becézve, kicsinyítve a tervezett akciót, megelőzésnek nevezi. 

Jens Stoltenberg, JensStoltenberg, a NATO főtitkára
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
Fotó: NurPhoto via AFP/STR

Így még inkább érthető, hogy az európai uniós, NATO-országok egymást túllicitálva jelentik be, hogy bevezetik a sorozást, a sorkatonaságot - és következő lépésként fiúkat, fiatalembereket, férfiakat fognak a frontra küldeni. Teljes mértékben az a kép rajzolódik ki, hogy a Nyugat egy totális háborúra készül Oroszországgal szemben. 

Egyre több terv van a hadigazdaság bevezetésére, és arra vonatkozóan, hogy mindenképp szembe kell szállni Oroszországgal. Természetesen a háborúpárti lobbi bármekkora árat képes ezért fizetni, hiszen egy háború és az újjáépítésben hatalmas pénzek vannak, rendkívüli módon pörögnek a fegyvereladások.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!