A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elképesztő vandalizmus: telefirkálta az ősi freskót

Herculaneum, falfirka, Herculaneumfakfirka,
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Egy holland turistát most az ősi művészet megrontásával és vandalizmussal vádolják, miután állítólag saját nevét írta fel egy ősi freskókkal teli falra a Pompejihez közeli Herculaneumban.
Vágólapra másolva!

A 27 éves férfit azután tartóztatták le, hogy hétfőn, hogy a személyzet fekete színű graffitit talált a Herculaneum ősi falujának freskóján. A fiatal turistának állítólag eszébe sem jutott, hogy a saját aláírása helyett bármilyen más graffiti mintát használjon. A rendőrség közleménye szerint a férfit vandalizmussal és művészeti alkotások megrongálásával vádolják – számolt be a Daily Star.

Az Independent jelentése szerint Gennaro Sangiuliano olasz kulturális minisztert is szót emelt az ügyben. 

Bármilyen kár sérti örökségünket, értékeinket és identitásunkat, azt a lehető leghatározottabban büntetni kell.

– véli az olasz politikus.

Herculaneum, falfirka, Herculaneumfakfirka,  holland turist, falfirka, rongálás
A megrongált fal. Fotó: forrás: Carabinieri

Az összefirkált épület egy római villa volt Herculaneumban – egy Pompei közelében lévő kis faluban, amelyet a Vezúv i.sz. 79-ben történő kitörésekor temetett el Pompejivel együtt.

Míg a Herculaneum kisebb, mint Pompeji, mélyebb hamuréteg lepte be, aminek köszönhetően az épületei védettebbek voltak a tolvajoktól, ezáltal minden sokkal jobban fennmaradt az utókor számára. Az aláírást - amely nem lemosható - egy ősi freskóra helyezték a faluban található egyik házban. 

Ez a rongálás messze nem az első eset, ugyanis a turisták közül már sokan próbáltak nyomot hagyni az ősi műemlékeken.

Tavaly egy brit turista keltett hatalmas felháborodást, amikor rajtakapták, hogy a római Colosseumba belekarcolta saját és barátnője nevét. A bristoli Ivan Dimitrovot kamerán keresztül kapták rajta, amint egy kulccsal a falba karcolja a neveket, majd később elnézést kért, mondván nem tudta, hány éves a 2000 éves építmény.

Róma polgármesterének írt levelében, amelyről  a BBC is beszámolt , sajnálatát fejezte ki a tette miatt, és azt írta: 

Mélységes szégyennel elismerem, hogy csak a sajnálatos történtek után tudtam meg az emlékmű ősi korát

Hozzátette: méltatja azokat az embereket, akik "a Colosseum felbecsülhetetlen történelmi és művészi értékét odaadással, gonddal és áldozatvállalással őrzik".

"Nincs mentség arra az udvariatlanságra, felületességre és meggondolatlanságra, amellyel a Colosseumot megrongáltam mindenki kárát okozva ezzel, hiszen jogosan szeretnék megcsodálni és élvezni mindezt."

A történelmi helyszínek folyamatos rongálására válaszul Olaszország idén szigorúbb büntetéseket vezetett be a műemlékek és kulturális helyszínek megrongálóira. Ha rajtakapják emlékművek megrongálásán, mostantól akár 40 000 eurós (16 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják azokat, akiket bűnösnek találnak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!