Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Meghalt Dobos Imre

Dobos,Imre
Fotó: Szigligeti Társulat
Vágólapra másolva!
Életének 84. évében pénteken meghalt Dobos Imre, a nagyváradi Szigligeti Színház életműdíjas színművésze.
Vágólapra másolva!

Életének 84. évében pénteken meghalt Dobos Imre, a nagyváradi Szigligeti Színház életműdíjas színművésze

- közölte szombaton a társulat, tájékoztatott az MTI. A marosvásárhelyi születésű színművész 1966-ban szerzett oklevelet a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakán. 1988 óta volt a Szigligeti Társulat tagja, előtte a sepsiszentgyörgyi színházban játszott.

Pályafutása során volt Sörmester Václac Havel Audenciájában, Burgio Antonio Háy Gyula Mohácsában, Dr. Szekeres Márai Sándor A kaland című művében, Bönge Szabó Magda Az a szép fényes nap című drámájában, Kiss Ödön Molnár Ferenc A cukrásznéjában, Nicollo Matei Visniec Bohóc kerestetik című művében és Vladimir Samuel Beckett Godot-ra várva tragikomédiájában.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1992-ben a IV. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, Kisvárdán a Legjobb férfi epizódalakítás díját neki ítélték Burgio Antonio szerepéért, 1999-ben a Rövid Dráma Fesztivál legjobb férfialakítás díját kapta meg Schwidel József szerepéért és 2001-ben a XIII. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján különdíjban részesült.

A Szigligeti Társulat Nívódíját háromszor is elnyerte, az EMKE Kovács György-díjával 2005-ben, a Nagyváradi Polgármesteri hivatal Kiválósági díjával 2006-ban, Magyar Kultúráért Életműdíjjal 2016-ban és Varga Vilmos-díjjal is kitüntették 2017-ben.

2020-ban átvehette a Szigligeti Színház Életműdíját. Dobos Imre 2021-en a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozati díját is megkapta a magyar és a világirodalom nagy drámai szerepeinek emlékezetes, példamutató művészi alázattal teljes megformálásáért. A nagyváradi közönség 2022-ben Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiában láthatta utoljára a színpadon.

Tisztelői a Szigligeti Színház előcsarnokában felállított ravatalánál vehetnek végső búcsút tőle július 2-án, kedden 10 órakor, temetési szertartása 12 órakor kezdődik a nagyváradi Rulikowski temető Steinberger-kápolnájában.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről