Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Itt a drámai fordulat: pusztító fegyverek érkeznek a frontra

Vágólapra másolva!
Nyáron Dánia kezdi meg először az Ukrajnának ígért F-16-os vadászgépek leszállítását, az ő példáját pedig Hollandia követi majd. Már folyamatban van az ukrán pilóták átképzése az új vadászgépek használatára. Ukrajna pedig azt tervezi, hogy az F-16-osok egy részét külföldi légibázisokon állomásoztatja majd, hogy az oroszok ne tudják lebombázni őket.
Vágólapra másolva!

Dánia, Norvégia, Hollandia és Belgium azt tervezi, hogy idén nyáron több mint 60 amerikai gyártmányú F-16-os repülőgépet küld Ukrajnának. Kijev abban bízik, hogy a vadászgépekkel sikerül visszaszorítani az orosz erőket. Az Egyesült Államok azonban kijelentette, hogy nem számít arra, hogy a vadászgépek megváltoztatják a harctéri helyzetet.

NATO air force maneuver "Tiger Meet"
60 db F-16-os gépet kap összesen Ukrajna. Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance - AFP

Nyáron érkeznek az első F-16-osok Ukrajnába

Hollandia idén nyáron adja át első F-16-os vadászrepülőgépeit Ukrajnának, nem sokkal azután, hogy Dánia megkezdi a repülőgépek leszállítását - mondta Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a Pravdának adott interjúban június 12-én.

A cél, hogy közös erővel megerősítsük Ukrajna légierejét

 - mondta a holland miniszter. Ollongren elmondta, hogy nem mondhat pontos időpontot, csak annyit árulhat el, hogy Hollandia még idén nyáron leszállítja az első vadászgépeket.

113th anniversary of the Turkish Air Forces in Istanbul
Dánia lesz az első, Hollandi a második aki leszállítja a vadászgépeket.
Fotó: Anadolu - AFP

Dánia lesz az első ország, ami vadászgépeket biztosít Ukrajnának, mi pedig követni fogjuk a példáját.

- mondta a miniszter. Ukrajna nem csak repülőgépeket kap, hanem a gépek üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges tudást és infrastruktúrát is a rendelkezésükre bocsátják - mondta Ollongren. Az F-16-os vadászgépek nem lesznek képesek megváltoztatni a háború menetét, de jelentősen megerősítik majd Ukrajna légvédelmét - írja a New Voice of Ukrain.

Ukrajna frusztrált az F-16-os pilóták kiképzése miatt

Kijev egyre frusztráltabb az F-16-os pilóta-kiképzési program miatt. Az ukrán tisztviselők sürgetik az Egyesült Államokat és más országokat, hogy gyorsítsák meg a kiképzést, mivel Ukrajnának hamarosan nem lesz elég pilótája. A Biden-kormányzat közölte Kijevvel, hogy az arizonai székhelyű programjában nincs elég hely ahhoz, hogy egyszerre több mint 12 pilótát fogadjanak. Egy dániai és egy romániai létesítménynek is hasonló problémája van és nem tudnak több pilótát kiképezni - írja a Politico. "Több tucatnyi" ukrán pilóta egyszerre több országban alapfokú repülési kiképzést végez és F-16-os kezelést tanul az Egyesült Államokban és Európában egyaránt - mondta Charlie Dietz őrnagy, a Pentagon szóvivője.

NATO exercise at Ramstein US Airbase
Több tucat ukrán pilóta kiképzése van jelenleg is folyamatban. Fotó: Boris Roessler/dpa - AFP

Ukrajna külföldi bázisokon tarthatja az új F-16-os vadászgépeket

Belgium, Dánia, Hollandia, Norvégia és Norvégia vállalta, hogy legalább 60 darab F-16-os vadászrepülőgépet biztosít Ukrajnának. Szerhij Holubcov, az ukrán légierő repülésért felelős vezetője elmondta, hogy bizonyos számú F-16-os vadászgépet Ukrajnán kívüli légibázisokon fognak tárolni, hogy 

Oroszország ne tudja lebombázni őket.

Ahogy az Origo is beszámolt róla több NATO-országot is háborúba sodorhat a legújabb ukrán döntés. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok fogadják az ukrán vadászgépeket. Hétfőn Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóházának védelmi bizottságának vezetője az állami RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán F-16-osoknak otthont adó NATO-bázisok "legitim célpontok" lesznek Moszkva számára, ha a gépeket Oroszország elleni támadásokra használnák - írja az AP News.

Mint, arról tegnap beszámoltunk Románia és Lengyelország területén tárolhatja az F-16-os repülőit Ukrajna, mert szerintük ezeket Oroszország nem fogja célba venni. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről