Németország
ÉLŐ
Dánia

Pornófilmek jelentek meg egy kolostor Facebook-oldalán

facebook
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Feltörték egy népszerű román kolostornak a közösségi oldalát, ahova a hekkerek az addigi vallásos posztok helyett erotikus tartalmakat töltöttek fel. A kolostor mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze az oldalát, azonban eddig még nem jártak sikerrel.
Vágólapra másolva!

A román Suceava megyei Dragomirna kolostor Facebook-oldalát még májusban kiberbűnözők feltörték, de egészen mostanáig nem csináltak semmit az oldallal, azonban a napokban rendszeresen posztoltak kifejezetten felnőtt tartalmakat. 

A hackerek megtartották az oldal teljes tartalmát, az elérhetőségeket és a kolostorral kapcsolatos hivatalos információkat, de a fényképek és a vallási szertartásokról szóló posztok között erotikus filmeket kezdtek el közzétenni

 – írja a Maszol.

facebook
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

A kolostor képviselőinek új hivatalos oldalt kellett készíteniük, ahol tájékoztatták a követőiket arról, hogy mi történt és arra kérték az embereket, hogy a régi oldalt minél többen jelentsék a Facebooknál, hogy minél előbb eltávolíthassák. 

Korábban arról számoltunk be, hogy áprilisban hat év és három hónap börtönre ítéltek Finnországban egy 26 éves hackert, aki több ezer pszichoterápiás páciens adatait lopta el egy magánorvosi központból, majd megzsarolt egyes betegeket, akiktől pénzt követelt, hogy ne hozza nyilvánosságra a bizalmas információkat. Az ügy, amely miatt mintegy 24 ezer bejelentés érkezett a rendőrséghez, nagy felháborodást keltett Finnországban. A francia hatóságok 2023 februárjában vették őrizetbe Aleksanteri Kivimäki ismert finn hackert, aki álnéven élt Párizs közelében. A férfit azóta hazatoloncolták, az ellene indított bírósági eljárás pedig a múlt hónapban zárult le, míg az ítélethirdetés most volt. Az illetékes büntetőbíróság Kivimäkit egyebek között súlyos adatlopásban, csaknem 21 ezer rendbeli - minősített - zsarolási kísérletben, valamint több mint 9200 rendbeli, privátszférát sértő információk terjesztésének - szintén minősített - bűncselekményében találta bűnösnek. 

Arról is írtunk, hogy hogyan tudjuk megelőzni azt, hogy hackerek áldozataivál váljunk, azáltal hogy túl gyenge jelszót használunk. Ugyanis van néhány alapszabály, amit érdemes betartani, ha valaki törekszik az adatai vagy a digitális pénztárcája megóvására.  Lássuk ezeket:
Felejtsük el a születési dátumot: A csalók, bűnözők sokszor feltérképezik a potenciális áldozatot, és a születési dátumát is kipróbálják jelszóként. Gyakran pedig sikerrel járnak!
Felejtsük el a számsorokat: A 01234, 00000, 222222, és a hasonló számsorok nem biztosítanak elég védelmet. Ezeket tilos alkalmazni!
Nincs ismétlés: Csábító a dolog, hogy mindig, mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk, hiszen jó eséllyel így nem felejtjük el. 
8 karakter: A szakértők állítása szerint a biztonságos jelszó hossza legalább 8 karakter. 
Erős jelszó generátor: Léteznek olyan generátorok, amelyek egy gombnyomással képesek megfelelő minőségű jelszavakat létrehozni. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről