Németország
ÉLŐ
Dánia

Küszöbön a minden eddiginél szörnyűbb háború?

tajvan, készültség
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Tajvan északi, középső és déli részénél kínai hadihajókkal „közös harckészültségi őrjáratot” végrehajtó 26 kínai katonai repülőgépet, köztük J–16-os vadászgépeket észlelt szerdán reggel a tajvani védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Tajpej gyakran számol be kínai erődemonstrációkról, és nemrégiben azt is közölte, hogy az elmúlt években ezek már veszélyes méreteket öltöttek. A múlt hónapban megválasztott tajvani elnök, Laj Csing-tö hivatalba lépése után a kínai hadsereg kétnapos hadgyakorlatot tartott a térségben.

Peking – amely az „egy Kína” elve alapján saját részének tekinti a szigetet – nem kommentálta a szerdai tajvani közléseket. Csu Feng-lien, Kína tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője legutóbbi pekingi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormánynak joga van megvédeni az ország területi integritását, és védelmébe vette a múlt héten kiadott új irányelveket, amelyek célja a kínai szemszögből szeparatizmusnak minősülő tevékenységek szankcionálása.

Az országos bűnüldöző és igazságügyi szervek minden tajvani függetlenségpártit üldözni fognak, akik megszegik a törvényt, bárhol legyenek is, és szigorúan megbüntetik őket

– mondta a szóvivő az újságíróknak. A múlt héten a kínai kormányzat közölte, hogy szélsőséges esetekben ki is végezhetik a „megrögzött" tajvani szeparatistákat, a fenyegetőzést az Egyesült Államok is elítélte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről