A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több mint négyezren halnak meg kígyómarás miatt évente Kenyában

Vágólapra másolva!
Évente mintegy négyezren halnak meg kígyómarás miatt Kenyában, további hétezer ember pedig megbénul vagy más egészségkárosodást szenved a kígyóméreg okozta komplikációk miatt - derült ki a Kenyai Főemlőskutató Intézet adataiból.
Vágólapra másolva!

A kenyai egészségügyi minisztérium közlése szerint tavaly húszezer embert ért az országban kígyómarás.
A kenyai lakosság a probléma fokozódásától tart, mert a fakitermelés és a mezőgazdasági területek növekedése, valamint a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt 

a kígyók egyre gyakrabban kúsznak be lakott területekre, házakba.

Geoffrey Maranga, a kenyai Kígyómaráskutató és Intervenciós Központ herpetológusa is arra számít, hogy a kígyók és emberek közötti konfliktusok gyakoribbá válnak a klímaváltozás okozta aszályok, az erdőirtás és más olyan emberi tevékenységek miatt, amelyek a kígyók élőhelyét szűkítik, és arra késztetik a hüllőket, hogy lakott területeken keressenek vizet és élelmet.
Maranga intézetének becslése szerint 

Kenyában a kígyómarások áldozatainak több mint fele hagyományos gyógymódokkal kísérletezik, és nem keresik fel a kórházakat, mert az túl költséges lenne és nehezen megközelíthető számukra.

A kígyókutató és kollégái a liverpooli Trópusi Orvostudományi Egyetemmel együttműködve dolgoznak hatékony és biztonságos kígyómarást kezelő gyógymódok kifejlesztésén, és azon, hogy helyben tudjanak a kígyóméreg elleni szert előállítani.
Kenya Mexikóból és Indiából importál ellenmérgeket, de ezek a szérumok általában régióspecifikusak, vagyis ami az egyik régióban hatásos kezelést nyújt, nem biztos, hogy egy másik régióban történt kígyómarásra is jó - írja az ABC.

Maranga egy kollégájával az egyik legveszélyesebb afrikai kígyó, a fekete mamba harapása elleni új generációs ellenmérgen dolgozik a kígyó mérgének kivonásával. Elmondásuk szerint erre azért van szükség, mert a jelenleg alkalmazott hagyományos ellenmérgek már nem elég hatékonyak.

Sokkoló: minden negyedik percben meghal egy ember kígyómarás miatt

A kutatók arra számítanak, hogy az új ellenmérgek két-három év alatt kerülhetnek forgalomba. Becslésük szerint 

Kenyában évente mintegy százezer adag ellenméregre lesz szükség, 

de az egyelőre nem világos, hogy ebből mennyit gyártanak majd helyben.
A kutatók azt is szeretnék elérni, hogy megfizethető legyen az ellenméreg, ugyanis abból személyenként akár öt fiolányira is szükség lehet, ami mintegy 300 dollárba (111 ezer forintba) kerül. Közben a kutatóintézet arra is hangsúlyt fektet, hogy tájékoztassák és oktassák a helyi közösségeket a kígyómarás megelőzésével, illetve kígyóharapás esetén az elsősegélynyújtással és kezeléssel kapcsolatban.

Kell-e tartani Magyarországon a kígyómarástól?


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!