Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ukrajna elkezdte használni az amerikai fegyvereket Oroszország területein

Vágólapra másolva!
Az ukrán hadsereg elkezdett amerikai fegyvereket használni Oroszország területe ellen, de eddig betartják Joe Biden kérését, vagyis csak az ukrán határ mentén, csak katonai célpontokat támadnak, mindezek ellenére Kijev azt szeretné, hogy még nagyobb erővel támadhassák Oroszországot.
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok amerikai HIMARS rakétákkal semmisítettek meg egy légvédelmi rendszert Oroszországban – írta a Telegraph. Az oroszországi Belgorod város S-300/400 típusú légvédelmi rakétákkal felszerelt légvédelmi rendszerét állítólag több rakéta is eltalálta. A támadás után készült fényképeken lángokban álló járművek és gomolygó füst látható. Szergej Rjabkov, Moszkva külügyminiszter-helyettese ezután „halálos következményekre” figyelmeztetett, ha az Egyesült Államok továbbra is megengedi Ukrajnának az amerikai fegyverek bevetését Oroszországon belüli támadásokhoz. Az Egyesült Államok csak arra az esetre engedélyezte az Oroszországon belüli célpontok támadását, ha azok közvetlen veszélyt jelentenek az ukrán fegyveres erőkre. Nem világos, hogy a Belgorod elleni támadás megsértette-e az Egyesült Államok által a fegyverhasználatra vonatkozó korlátozásokat. 

A Reutersnek egy meg nem nevezett tisztviselő elismerte, hogy az ukrán hadsereg elkezdett amerikai fegyvereket használni Oroszország területe ellen, de eddig tökéletesen betartják Joe Biden kérését, vagyis csak az ukrán határ mentén, csak katonai célpontokat támadnak.

Ukrajna egyébként elégtelennek tekinti a nyugati fegyverek korlátozásainak feloldását jelenlegi formájukban és azt szeretnék, ha még mélyebben tudnának Oroszország területére lőni, ATACMS és Storm Shadow rakétákkal. 

Ez könnyen elvezethet a világháborúhoz

"Oroszország a legnagyobb körültekintéssel és felelősséggel kezel mindent, ami sértheti az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai paritást" – mondta Rjabkov újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogy Washington részt vesz-e az orosz rakétatámadásra figyelmeztető rendszerek elleni ukrán támadásokban, és milyen orosz megtorló lépések következhetnek. 

De az a bátorítás, amelyet Kijev folyamatosan kap Washingtontól provokatív akciókra, nem az első alkalom, hogy a kijevi rezsim megpróbálja megzavarni katonai szervezetünk fontos részeinek normális működését, beleértve a stratégiai szférával kapcsolatosakat is. A mi válaszaink ezekre a lépésekre aszimmetrikusak lehetnek

- tette hozzá a miniszterhelyettes. Hangsúlyozta: Oroszország óva inti az Egyesült Államokat attól, hogy olyan hibákat kövessen el, amelyek végzetes következményekkel járhatnak – mondta Szergej Rjabkov, kommentálva Joe Biden amerikai elnök Kijevnek adott engedélyét, hogy amerikai fegyverekkel támadásokat hajtson végre a harkivi régióban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a nyugati fegyverek orosz területek elleni bevetése kapcsán arról beszélt, hogy különbség van az egyes rakéták között, de arra is figyelmeztetett, hogy az egyre erősebb fegyverekkel történő támadás eszkalációhoz vezethet, amely a Nyugatot egy Oroszországgal folytatott háborúba taszíthatja. Putyin szerint 

a nyugati rakétákkal történő támadásra Oroszország válasza ezek lelövése lesz, és név szerint említette az amerikai ATACMS rakétákat, valamint brit és francia rakétarendszereket.

 Emellett az orosz elnök azt is felvetette, hogy szintén erre válaszul Oroszország hasonló, nagy hatótávolságú rakétákat telepíthet az Egyesült Államok és európai szövetségesei közelébe, ahonnan képes elérni ezeket az országokat is. Az atomfegyverek használata kapcsán Putyin azt mondta, 

Oroszországnak van nukleáris doktrínája, ami lehetővé teszi atomfegyverek bevetését, ha Oroszország szuverenitását és területi integritását fenyegeti veszély. Ezt nem szabad félvállról, felületesen venni

- jelentette ki az orosz elnök, hozzátéve, egyesek a Nyugaton valamiért azt hiszik, hogy soha nem vetnék be ezeket a fegyvereket. Az orosz elnök azzal kapcsolatban is megszólalt, hogy Oroszország meg akarná-e támadni a NATO-t. Azt hitték, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t? Teljesen megőrültek? Ki találta ezt ki? Ez teljes képtelenség, tudod? Totális hülyeség – mondta Putyin.

Ettől az oroszországi csapástól Európa térdre rogyna

Oroszországban és Európában már úgy beszélnek a médiában az atomháborúról, mintha csak a cigaretta árának emeléséről lenne szó. Andrej Gurulev, az orosz Állami Duma elnökhelyettese Hollandiára mérendő nukleáris csapásra szólított fel. Véleményét a Vasárnap Este című orosz TV-műsorban fejtette ki.  Beszédében kijelentette, hogy Európa szénhidrogén-készletének mintegy 50-60 százaléka Hollandiában található a tengerparton. Szerinte ez egy olyan „kövér célpont”, amelynek pusztítása „kritikusan elfogadhatatlan károkat” képes okozni, aminek következtében „Európa térdre fog rogyni”. „És erre elég egy nap minimális nukleáris fegyverek fogyasztásával” – mondta Gurulev. A műsor házigazdája pedig sietett tisztázni: hogy a lőszer „nukleáris” lesz. Mire Gurulev, aki 2016 és 2017 között az orosz hadsereg Déli Katonai Körzetének volt parancsnokhelyettese, azt válaszolta, hogy „határozottan”.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről