A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Visszavonják Kenyában az adótörvényt az erőszakos tüntetések miatt

Vágólapra másolva!
Visszavonják Kenyában az erőszakos tüntetéseket kiváltó törvénytervezetet az adóemelésekről- jelentette be William Ruto kenyai elnök szerdán.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, kedden halálos áldozatokkal járó véres erőszakba torkolltak a reform elleni tüntetések. A kenyai parlament lángokban állt, a tüntetők közül többeket lelőttek a rendőrök. William Ruto kenyai elnök televíziós beszédében egy szervezett bűnözői csoportot tett felelőssé azért, hogy a békés demonstrációk erőszakba torkolltak.

Ruto a televízióban közvetített üzenetében közölte, hogy nem fogja aláírni a 2024-es költségvetésre vonatkozó jogszabályt, amelyet teljes egészében visszavonnak. 

William Ruto elnök.
Fotó: AFP / SIMON MAINA / AFP

Az államfő úgy fogalmazott, hogy enged a nép akaratának, miután a kenyai emberek egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy nem kérnek a reformokból.

Elismerte, hogy emberek haltak meg az előző napi demonstráción, és szerencsétlen helyzetnek minősítette az esetet, egyúttal részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Ruto közölte azt is, hogy párbeszédet akar kezdeni a fiatalokkal, de erről több részletet nem mondott.

kenya
Erőszakba fulladt az adóellenes demonstráció Nairobiban.
Fotó: AFP / SIMON MAINA / AFP

A vitatott adótörvény miatt egy hete kezdődtek országszerte tüntetések. Kedden Nairobiban erőszakba torkollt a demonstráció, tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, egy csoport a parlamentbe is behatolt, és az épület egy részét felgyújtották. 

A rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal próbálta megfékezni a tüntetőket, de miután nem jártak sikerrel, tüzet nyitottak az emberekre. 

A legnagyobb kenyai orvosszövetség szerdai közlése szerint legkevesebb 23 ember meghalt, további 30-an pedig kórházba kerültek lőtt sebekkel. 

Protest against tax hike in Kenya
Erőszakba fulladt az adóellenes demonstráció Nairobiban.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A hatóságok hivatalosan nem közöltek adatokat az áldozatokról. William Ruto kedden a fővárosi megmozdulás elfajulása idején még úgy nyilatkozott, "bármi áron" helyreállítják a rendet, és katonákat vezényeltek ki a rendőrök támogatására.

A kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezte emelni az adóbevételeket, ami a tiltakozók szerint megbénítaná a gazdaságot, és elviselhetetlen mértékben növelné a kenyaiak terheit. 

A Nemzetközi Valutaalap szerint ugyanakkor szükséges lenne növelni az állam bevételeit a költségvetési hiány és hitelek fedezésére.

Erőszakba fulladt az adóellenes demonstráció Nairobiban.
Fotó: AFP / LUIS TATO / AFP

Korábban arról is írunk, hogy tavaly júliusban legalább hatan meghaltak az új adók miatti kormányellenes tüntetésekben.

William Ruto 2017-ben közös listán indult Uhuru Kenyatta elnökkel az elnök- és parlamenti választásokon, amelyeket tíz évvel a Kenya történelmének legvéresebb választásai után tartottak. Tíz nappal az akkori választások előtt fegyveresek támadtak Ruto házára az északnyugati-kenyai Eldoret térségében, de szerencsére ő és a családja nem voltak otthon.

A Missing Voices nevű civilszervezet szerint az adatgyűjtés 2007-es kezdete óta 1350 ember halt meg rendőri beavatkozás során. Kenyában a rendőrség 118 embert ölt meg tavaly. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!