A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A zsidók nagyobb félelemben élnek Európában, mint valaha egy felmérés szerint

Fotó: Laure Boyer / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Egy uniós ügynökség felmérése szerint az Európában élő zsidók nagy többsége már nem érzi magát biztonságban hazájában - írta meg a német Die Welt. Azt írta, a megkérdezettek jelentős része már az október 7-ei terrortámadás előtt is tapasztalta az antiszemitizmust a hazájában, a helyzet pedig azóta csak tovább romlott.
Vágólapra másolva!

Sirpa Rautio, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) bécsi székhelyű igazgatója a felmérés látva csütörtökön a következőket mondta: 

A zsidók jobban félnek, mint valaha

Hangsúlyozta, a közel-keleti konfliktus következményei "aláássák a zsidógyűlölet elleni küzdelemben nehezen elért eredményeket".

A felmérésből szerint Európa-szerte a zsidók 76 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kénytelen "legalább alkalmanként" elrejteni a zsidó identitását, 34 százalékuk pedig már elkerüli a zsidó rendezvényeket vagy helyszíneket, "mert nem érzi magát biztonságban". A válaszadók 80 százaléka továbbá úgy érzi,

az antiszemitizmus az elmúlt években romlott.

- írta meg a Die Welt

A kutatási eredményből kiderül, a Hamász október 7-i izraeli támadása előtti évben az európai zsidók 96 százaléka már tapasztalt antiszemitizmust.

A jelentés 13 uniós ország tizenkét zsidó szervezetének 2024-ben gyűjtött adatain alapul. Az FRA nemzeti és európai zsidó ernyőszervezetekkel 2024 elején folytatott konzultációi az antiszemita támadások "drámai növekedését" mutatták - magyarázta Rautio. 

A válaszadók mintegy 60 százaléka azt is kijelentette, hogy nem elégedett a kormányának az antiszemitizmus elleni küzdelemre tett erőfeszítéseivel.

Mint ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában már 2023-ban kijelentette, hogy 

az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt.

A 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi – tette hozzá. Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok. Idén júniusban történt, hogy három fiatal megerőszakolt és antiszemita módon inzultált egy lányt Párizs közelében. A francia média beszámolói szerint a lány azt állította, hogy a támadók egy használaton kívüli hangárba hurcolták, és ott bántalmazták, fenyegették, inzultálták és megerőszakolták. Az egyik állítólagos elkövető állítólag a lány volt barátja volt.

Érdekesség, hogy Franciaországban él Európában a legnagyobb – öt-hatszáz ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk öt- és hatmillió közötti. Azonban a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választást mégis éppen Jean-Luc Mélenchon antiszemita szélsőbaloldali párja sikerült megnyernie. 

Magyarországon teljességgel elképzelhetetlenek a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban látott Izrael-ellenes, antiszemita jelenetek, hazánkban abszolút biztosított a zsidó közösség számára a békés együttélés lehetősége 

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 17-én Budapesten. Riasztó fejleménynek nevezte, hogy a nyugati világban egyre magasabbra csapnak a modern kori antiszemitizmus lángjai, ez szavai szerint Európában annak az abszolút felelőtlen migrációs politikának a következménye, amelynek keretében "a hangos kisebbség gyakran már felül tudja írni a halk többség akaratát". 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!