Több mint 70 bálna vetődött partra Skóciában, az állatok elpusztultak

Vágólapra másolva!
Partra vetődött egy csoport gpilóta-bálna az Orkney-szigetek egyik strandján. Mintegy 77 állat pusztult el a parton. A szakértők szerint évtizedek óta nem történt ilyen a területen. Az egyik legnagyobb tömeges partra vetődésként tartják számon a mostanit.
Vágólapra másolva!

A helyi tengeri emlősök mentését végző szervezet szerint a Sanday szigetén található Tresness Beachnél 12 állat még életben volt, amikor a partra vetődtek. A szakemberek megpróbálták az állatokat vissza ereszteni a vízbe. A területet azonban elzárta a dagály, és a homok a parton, ahol a bálnák megfeneklettek, túl puhának bizonyult ahhoz, hogy az emlősöket vissza lehessen helyezni. 

Az erre tett erőfeszítések kudarcot vallottak így a bálnák elaltatása mellett döntöttek.

A bálnacsapat tagjai között voltak akár hét méter hosszú hím bálnák, valamint nőstények, borjak és fiatal bálnák is.
A szakértők szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a partra vetődést, de valószínűsíthető, hogy 

az egyik bálna bajba került, és a többi bálna megpróbált segíteni.

Arra kérik a lakosságot, hogy a parton végzett munkálatok végeztéig maradjanak távol a területtől.

A szakértők szerint 1995 óta ez volt a legnagyobb partra vetődés Skóciában, bár történtek hasonló esetek a közelmúltban is. Tavaly egy 55 fős pilótabálna pusztult el a Lewis szigetén a partra vetődés következtében. A bálnák közül csak 15 volt életben, amikor a partra sodorta őket a víz. Egyet sikeresen visszavittek a vízbe, míg a többit el kellett altatni. 2011-ben 60-70 állat vetődött partra Sutherlandben. A Természettudományi Múzeum szerint a legnagyobb partra vetődés Skóciában 1927-ben történt, amikor több mint 130 bálna közül 126 pusztult el - írja a BBC.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, két éve Tasmania nyugati partjainál is volt egy nagyobb partravetődés, ott 230 cetet találtak a parton, a legtöbb közülük elpusztult. Azt megelőzően 2020-ban pedig több száz delfin teteme sodródott a partra az Atlanti-óceán francia szakaszán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről