Dél-Korea lézerfegyvereket telepít észak-koreai drónok ellen

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
Dél-Korea megkezdi lézerfegyverek telepítését a biztonságát fenyegető észak-koreai drónok ellen - jelentette be csütörtökön a dél-koreai védelmi beszerzési ügynökség.
Vágólapra másolva!

A közlés szerint legalább egy Block-I típusú légelhárító lézerfegyverrendszert telepítenek az év végéig, és még többet a következő években. Az ügynökség közleménye szerint a Block-I rendszer képes precíziós támadások indítására kisméretű drónok ellen. 

A helyi Hanwha Aerospace cég által kifejlesztett rendszerból egy lövés mindössze 2000 dél-koreai vonba (1,45 dollárba) kerül.

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta, hogy az észak-koreai drónok komoly fenyegetést jelentenek országa biztonságára, ezért döntöttek amellett, hogy mihamarabb lézerfegyverekkel biztosítják a dél-koreai légteret. 

Megjegyezte, hogy más országok, például az Egyesült Államok és Izrael, megelőzik Dél-Koreát a lézerfegyver-technológiában, viszont ezek az országok elsődlegesen olyan nagy teljesítményű lézerfegyvereket fejlesztenek, amelyek képesek ballisztikus rakétákat is lelőni. Dél-Korea reméli, hogy ő is képes lesz ilyen rakétaelhárító lézerfegyverek kifejlesztésére a jövőben - jegyezte meg.

A tisztségviselő azt mondta, hogy a fegyverrendszer 2022-2023-as tesztjei sikeresek voltak. Li Ilvu, a dél-koreai Korea Defense Network szakértője szerint viszont kétséges, mennyire képes Dél-Korea hatékonyan használni lézerfegyvereit, mivel légvédelmi radarrendszerei nem elég fejlettek ahhoz, hogy megfelelően észleljék az észak-koreai drónokat.

Elmondta, hogy a lézerfegyver hatótávolsága viszonylag rövid, így a nagy teljesítményű mikrohullámú fegyverek hatékonyabbak lennének abban az esetben, ha egyszerre nagy számú ellenséges drón repül be az ország légterébe.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről