A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb magasrangú személyiség menekült el Kim Dzsongun diktatúrája elől

Vágólapra másolva!
Egy magas rangú, Kubában állomásozó észak-koreai diplomata novemberben disszidált Dél-Koreába - közölte a dél-koreai kémügynökség, és ezzel 2016 óta ő lett a legmagasabb rangú észak-koreai diplomata, aki délre szökött.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Hírszerző Szolgálat további részletek közlése nélkül megerősítette a Csoszun Ilbo című dél-koreai lap korábbi jelentését, amely szerint a kubai észak-koreai nagykövetség politikai ügyekért felelős tanácsadója disszidált.

Ri Il-kjü feladata a nagykövetségen többek között az volt, hogy megakadályozza Észak-Korea riválisának, Dél-Koreának és régi szövetségesének, Kubának a diplomáciai kapcsolatok felvételét - jelentette a lap

A két ország februárban kötött diplomáciai kapcsolatokat. Szöul szerint 

2023-ra megháromszorozódott az Észak-Koreából a délre disszidálók száma.

Az észak-koreaiak disszidálásával kapcsolatos részletek gyakran csak hónapok múlva derülnek ki, mivel a disszidenseknek a hatóságoktól kell engedélyt kérniük, és át kell esniük egy tanfolyamon, amelyen a dél-koreai rendszerrel és társadalommal kapcsolatos ismereteket sajátítanak el.

Ri 1999-ben lépett be az észak-koreai külügyminisztériumba, és Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől dicséretet kapott, amiért 2013-ban sikeresen tárgyalt Panamával egy Kubából fegyvereket szállító észak-koreai hajó feltartóztatásának feloldásáról - írja a Csoszun.

Ri a lapnak elmondta, hogy a rendszerből való kiábrándultság és a munkájának igazságtalan értékelése miatt döntött a disszidálás mellett.

Minden észak-koreai legalább egyszer elgondolkodik azon, hogy Dél-Koreában folytassa életét. Az észak-koreai rendszerből való kiábrándultság és a kilátástalan jövő vezetett arra, hogy fontolóra vegyem a disszidálást"

- mondta a lapnak.

Valójában az észak-koreaiak még jobban vágynak az újraegyesítésre, mint a dél-koreaiak. Mindenki úgy véli, hogy az újraegyesítés az egyetlen módja annak, hogy gyermekeiknek jobb jövőjük legyen. Ma a Kim Dzsongun rezsim brutálisan kioltotta az emberekből megmaradt legcsekélyebb reményt is."

Ri elmondta, hogy családjával együtt elrepült Kubából, de nem részletezte bővebben, hogyan sikerült megszökni.
 

Hat órával a disszidálás előtt vettem repülőjegyet, és felhívtam a feleségemet és a gyerekemet, hogy elmondjam nekik a tervemet. Nem azt mondtam, hogy költözzünk Dél-Koreába, hanem azt, hogy éljünk külföldön"

 - mondta.

Ri elmondta, hogy akkor döntött véglegesen a szökés mellett, amikor tavaly elutasították azt a kérését, hogy Mexikóba utazhasson orvosi kezelésre.
Az emberi jogi csoportok és a sikeres disszidensek szerint az észak-koreaiak - akik disszidálnak - súlyos büntetéssel, akár halállal is sújthatók. Hozzátették, az elmúlt években egyre kevesebb észak-koreai disszidens érkezett Dél-Koreába a Kínába való határátkelés szigorú korlátozása és a magas közvetítői díjak miatt. 

A dél-koreai kormány adatai szerint 2023-ban 196 észak-koreai disszidens érkezett Szöulba, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 2700-al.

Az emberi jogi aktivisták szerint a közelmúltban Délre disszidált észak-koreai disszidensek többsége olyan, aki már régóta a tengerentúlon élt, mint a diplomata Ri.
A legutóbbi ilyen ismert, nagy nyilvánosságot kapott disszidálás az volt, mikor 

Tae Yong-ho, Észak-Korea korábbi brit nagykövet-helyettese költözött át délre 2016-ban.

Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök vasárnap jobb pénzügyi támogatást ígért az észak-koreai disszidenseknek és adókedvezményeket az őket alkalmazó vállalatoknak. Észak-Korea tavaly bezárt néhány nagykövetséget annak érdekében, hogy "hatékonyan átrendezze diplomáciai kapacitását"; a bezárások Dél-Korea szerint azt jelzik, hogy Észak küszködik a szankciók terhei alatt - számolt be a Guardian.

Az Észak-Koreai diktátor, Kim Dzsongun azonban senkit sem kímél, aki számára valamilyen oknál fogva problémát jelent.

Az év elején az Origo arról számolt be, hogy a Kim Dzsongun általi tisztogatás áldozata lett az a korábbi észak-koreai külügyminiszter is. Ri Jong Ho fontos szerepet játszott a 2018-as és 2019-es amerikai-észak-koreai csúcstalálkozókon is. Legutóbb pedig középiskolásokat végeztek ki északon, mert dél-koreai videókat néztek. Ezen legutóbbi esemény is azt jelzi, Észak-Korea küszködik dél-koreai populáris kultúra beszivárgásával az országba, amely veszélyt jelenthet ideológiájára.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!