Elmenekülnek a tanárok a bécsi iskolákból a migránsok miatt

Fotó: AFP/ PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Az osztrák statisztikai hivatal tanulmánya szerint a bécsi tanköteles gyerekek közel háromnegyede nem beszél németül. Ez komoly feszültségekhez vezet az oktatásban, aminek következtében a tanárok tömegesen mondanak fel.
Vágólapra másolva!

Aggasztó helyzet alakult ki az osztrák oktatási rendszerben, miután egyre több a migráns hátterű, németül nem beszélő diák. A napokban tette közzé az osztrák statisztikai hivatal a népességi adatait, amely meglehetősen borús képet fest. Ezek a tanulmány legfontosabb megállapításai:

  • Ausztriában csaknem 900 ezer iskoláskorú gyermek él, akik közül több mint 20 százaléknak nincs osztrák állampolgársága. A helyzet messze Bécsben a legrosszabb (39 százalék), a fővárosi régiót követi Salzburg. 
  • Bécs öt kerületében a hat és tizenöt év közötti harmadik országbeli gyermekek aránya meghaladja a 30 százalékot. Ha a nem osztrák állampolgárságú gyermekek teljes arányát nézzük, akkor egyes kerületekben, mint Brigittenau, Favoriten és Ottakring negyven százalék feletti, Rudolfsheim-Fünfhaus és Margareten pedig ötven százalék feletti arányt mutat.
  • A bécsi tanköteles gyerekek mintegy hetven százaléka nem beszél németül a mindennapi életben. 
  • A bécsi iskolakezdő gyerekek egyharmadának nincs meg a tanórák követéséhez szükséges német nyelvtudása, annak ellenére, hogy a gyermekek kétharmada Ausztriában született. 

A Magyar Nemzet a tanulmány kapcsán arról is ír, hogy a tanárok jelenleg tömegesen menekülnek a bécsi iskolákból. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint a kialakult helyzet az elmúlt évtized ellenőrizetlen bevándorlása miatt alakult ki.

Az osztrák iskolák már nem tudnak megbirkózni a rájuk bízott problémával, mert az integráció még mindig nem számít kötelező tantárgynak a bevándorlók számára. Bécsben ezért az oktatási rendszer már most összeomlással fenyeget

- vélekedik a jobboldali párt, amely kilencpontos javaslatot dolgozott ki a probléma kezelése érdekében. Korábban nem volt probléma a német nyelvtanulással, és jelenleg sem az ukrán menekült gyerekekkel van gond, hanem nyilvánvalóan az iszlám országokból érkező migránsok gyerekeivel.

Többek között azt szeretnék elérni, hogy aki nem tud németül, az nem járhat iskolába. Az FPÖ szerint a kulturális különbség az iskolai erőszak növekvő problémájában is megmutatkozik.

Ausztria-szerte az iskolákban bejelentett tíz bűncselekményből nyolcat Bécsben követnek el, és ennek kilencven százalékát bevándorló gyerekek követik el.

Kérdés, hogy mire megy majd az FPÖ a javaslatával, hiszen a jelenlegi kormánypártok támogatják és ösztönzik a migrációt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!