Ezúttal a Die Welt sztárpublicistája állt ki Orbán Viktor mellett, „a nap győztesének” tartja

orbanviktor, Orbán Viktor, NATO (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)
Vágólapra másolva!
A Die Welt sztárpublicistája szerint az EU a KGST hagyományát követi, amely az Oroszország körüli szatellitállamok szövetsége volt a Szovjetunióban, akik Moszkvából kapták a parancsot, hogy mit kell csinálniuk. A múltban mindig Moszkvából jöttek a parancsok, hogy mit tegyenek a szatellitállamok, ma Brüsszelből jönnek. Brüsszel az új Moszkva. Broder szerint éppen ez az, amivel szemben Orbán Viktor magyar miniszterelnök fellépett, a publicista szerint „meglehetősen sikeresen”.
Vágólapra másolva!

 

Orbán, mint tudjuk, Magyarország megválasztott miniszterelnöke, és egy szuverén nemzetet képvisel, emellett nagyrészt szuverén politikát folytat

- mondta Henryk M. Broder, a Die Welt publicistája egy podcastban, amelyet a Mandiner szemlézett. A publicista kijelentette:

Brüsszel az új Moszkva, „a nap győztese” Orbán Viktor.

Az újságíró a magyar miniszterelnök politikájáról szólva azt mondta, hogy a kormányfő azért döntött a szuverén politika mellett, mert látta az EU többéves kudarcát.

Mivel az EU valójában csak mondókákkal szolgálta a világot, de semmilyen beleszólása nem volt semmilyen konfliktusba, ezért úgy döntött, hogy úgymond saját kezébe veszi Európa sorsát

- fogalmazott. Broder szerint ez „határozottan a régi osztrák-magyar monarchiát idéző, császári és királyi, úgynevezett K und K szellemet és hagyományt követ, amely nagyhatalom volt, s bár „az európaiak most nagyon dühösek”, a publicista azt is leszögezte, hogy

a miniszterelnök „csak a magyar embereknek tartozik elszámolással”, vagyis a szavazóinak.

Az újságíró szerint a helyzet arra is rámutat, hogy azért olyan „keserű Európa”, mert zavarba hozta, hogy nincs úgymond EU-egység. Az EU ugyanis nem államszövetség, hanem szuverén államok csoportja, amely több akar lenni, mint ami. 

Broder az EU kapcsán azon véleményét is kifejtette, mely szerint az EU-nak se alkotmánya, se kormánya, se erős törvényhozó jogkörrel bíró parlamentje nincs, „lényegében egy placebo”.

A KGST hagyományát követi, amely az Oroszország körüli szatellitállamok szövetsége volt a Szovjetunióban, akik Moszkvából kapták a parancsot, hogy mit kell csinálniuk. A múltban mindig Moszkvából jöttek a parancsok, hogy mit tegyenek a szatellitállamok, ma Brüsszelből jönnek. Brüsszel az új Moszkva

– fogalmazott. Véleménye szerint éppen ez az, amivel szemben Orbán fellépett, mégpedig - megfogalmazása szerint - „meglehetősen sikeresen”.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!