Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Az ukránok már nem bíznak Zelenszkijben, de elhiszik, hogy legyőzhetik Oroszországot

ukrajnai
Ukrajnai háború.
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Az orosz előrenyomulás nem befolyásolja az Ukrajna külső felfegyverzésére irányuló törekvéseket, és Ukrajna „harci elszántságát” sem – egyebek mellett ez derül ki abból a felmérésből, amit az ECFR (European Council on Foreign Relations) nemzetközi agytröszt készített 15 ország, köztük Ukrajna lakosságának megkérdezésével. A számok azonban azt is mutatják, hogy ez az egység csak látszólagos, a háború befejezésében és a szövetségesek támogatásának céljában jelentős eltérések mutatkoznak.
Vágólapra másolva!

Míg az ukránok azért akarnak egyre több több fegyvert és lőszert, hogy megnyerhessék a háborút, az európaiak többsége szerint azért kell fegyvert és lőszert adni Ukrajnának, hogy Kijev jobb tárgyalási pozícióba kerüljön a háború befejezése érdekében – derül ki a felmérésből.

Ez a megosztottság tükröződik az Ukrajnának az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásával kapcsolatban is: 

míg az ukránok a csatlakozást „bátor harcuk” elismerésének tekintenék, addig a Nyugat lakossága a tagság kérdését inkább az Oroszországgal kötendő kompromisszumos megállapodás részének látná.

 

A felmérés szerint jelenleg az ukránoknak mindössze 34 százaléka mondja azt, hogy „nagyon" bízik Volodimir Zelenszkijben.

Az ukránok hisznek abban, hogy megnyerik a háborút:

a kérdésre, hogy mi a legvalószínűbb kimenetele a háborúnak, 58 százalék ukrán győzelmet jósol, 30 százalék szerint tárgyalással fog végződni, és csak 1 százalék számít arra, hogy Oroszország kerül ki abból győztesen. Az ukránok sokkal optimistábbnak mutatkoztak a nyugati fegyver- és lőszerellátás erősödésének fényében. Ilyen körülmények között 69 százalék számítana Ukrajna győzelmére.

Az ukránok harmada úgy véli, hogy a háború a következő egy éven belül véget ér. 

A megkérdezett európai országok mindegyikében erősen szkeptikus a közvélemény Kijev győzelmét illetően. 

A felmérésben a magyarok véleménye nem szerepel, ám Bulgária, Görögország és Olaszország lakóit kiemelik, mint akik a legszkeptikusabbak Ukrajna győzelmét illetően. Úgy vélik, hogy Európának a béketárgyalások irányába kellene terelnie Ukrajnát. A középmezőnyben Csehország, Franciaország, Németország, Hollandia, Spanyolország és Svájc, ezekben az országokban erősen megoszlik a közvélemény a háborúval és az EU abban betöltött szerepével kapcsolatban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről