Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Itt az Egyesült Államok világháborús fenyegetése

Vágólapra másolva!
Az USA azzal fenyegetőzött, hogy növeli az orosz területre mért ukrán légicsapások hatótávolságát. Hogyan fog reagálni Moszkva?
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok engedélyével az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) hamarosan növelhetik az orosz területeken belül mért csapások hatótávolságát. Ez az engedély csak akkor lép életbe, ha az orosz hadsereg kiterjeszti a frontot - mondta James O'Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkár. 

ATACMS
Fotó: AFP South Korea's Joint Chiefs of Staff

Ahogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten elmondta, ha Oroszország megpróbálja kiterjeszteni a frontot, Ukrajna engedélyt kap arra, hogy nagyobb távolságra lévő - orosz területeken lévő - célpontokra tüzelhessen

 - mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője. A tisztviselőnek ez volt a válasza a sajtó azon kérdésére, hogy Ukrajna hogyan lesz képes elérni a Kijev számára engedélyezett maximális - 100 kilométeres - hatótávolságon túl elhelyezkedő orosz katonai bázisokat. Az Egyesült Államok és a NATO vezetésének több magas rangú tisztviselője, köztük a katonai blokk leköszönő főtitkára, Jens Stoltenberg, az orosz területekre mért kijevi csapások korlátozásának teljes feloldására szólított fel.

Oroszország a döntés nyomán az Egyesült Államokkal való viszony további romlását jósolja. A döntést a Föderációs Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, Grigorij Karasin is kommentálta:

Ez nem vezet semmire, csak a feszültségek növekedéséhez fog hozzájárulni a világban.

Megjegyezte, hogy az USA szándékosan a konfliktus eszkalálódását akarja elérni, és megpróbálja bebizonyítani a közvéleménynek, hogy hisznek Ukrajna lehetséges győzelmében - írja a Lenta.

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Korábban arról is beszámoltunk, hogy az ukránok már nem bíznak Zelenszkijben, de elhiszik, hogy legyőzhetik Oroszországot. Azt is megírtuk, hogy idén vége lesz a háborúnak – jelentette ki Aptij Alaudinov, az Oroszország oldalán harcoló Ahmat különleges műveleti egység parancsnoka. 

Putyin közben szövetségeseket gyűjt és nem bízza a véletlenre a háború kimenetelét. A július 4-i közgyűlés mellett az orosz vezetőnek szerdán egy sor tervezett kétoldalú találkozója lesz, mivel legalább hét államfővel folytat megbeszéléseket Asztanában. Arról is írtunk, hogy Orbán Viktor egy nap alatt többet tett a békéért, mint sokan két év alatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről