A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Több száz földrengés rázta meg Hawaii egyik legnagyobb vulkánját

Vágólapra másolva!
24 órán belül körülbelül 67 földrengés történt közvetlenül a vulkán csúcsa alatt és további 172 földrengést jelentettek a közelben.
Vágólapra másolva!

A hawaii vulkán kutatói azt állítják, hogy 24 órán belül körülbelül 67 földrengés történt a vulkán csúcsa alatt, és körülbelül 172 földrengést jelentettek a közelből, legtöbbjük 1900 méteres vagy annál kisebb mélységben történt - írja a FOXWeather.

A hawaii Kilauea vulkánt több száz földrengés rázta meg a hétvégén, de a tudósok szerint jelenleg nincs jele közelgő kitörésnek.

A bejelentésre vasárnap délután került sor, miután az USGS Hawaii Vulkán Obszervatóriumának (HVO) tudósai kijelentették, hogy a Kilauea csúcsa és a felső keleti hasadékzóna alatti szeizmikus aktivitás növekedni kezdett.

A földrengések mellett a HVO tájékoztatása szerint a területen a dőlésmérők fokozatos inflációs talajdeformációt mutatnak. A műszerek hosszú távú, fokozatos inflációt jeleznek a legutóbbi, június eleji kilaueai kitörés óta.

A 2024. június 3-i kitörést követően a magma újra nyomás alá helyezte a Halemaʻumaʻu alatti tárolórendszert és a déli kaldera régiót, ami földrengéseket okozott a Halemaʻumaʻutól délre fekvő kalderában és a felső keleti hasadékzónában

– áll a HVO legutóbbi frissítésében. 

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez a tevékenység behatoláshoz vagy kitöréshez vezet-e a közeljövőben, vagy egyszerűen csak szeizmikus nyugtalanságként folytatódik a mélyben.

 

A tudósok azonban arra figyelmeztettek, hogy a helyzet gyorsan változhat.

Ez a pár évvel ezelőtti felvétel megmutatja a vulkán tomboló erejét:

HVO közölte, hogy a tudósok továbbra is figyelemmel kísérik a vulkánt, és ha a helyzet megváltozik, értesítést küldenek a vulkáni tevékenységről.

Ha azt gondolná, hogy csak távoli vidékeken zajlanak vulkanikus tevékenységek téved, ugyanis van arra esély, hogy kitörhet egy szunnyadó székelyföldi vulkán.

Címlapi képünk illusztráció!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!