Lengyelország bármelyik pillanatban beléphet a háborúba?

orosz-ukrán háború
A kép illusztráció!
Vágólapra másolva!
Lengyelország fontolgatja Kijev javaslatát a lengyel terület felé tartó orosz rakéták lelövésére, amíg azok még Ukrajna légterében vannak. A javaslatot beépítették abba a biztonsági együttműködési megállapodásba, amelyet Volodimir Zelenszkij és Donald Tusk lengyel miniszterelnök írt alá Varsóban a héten.
Vágólapra másolva!

Ukrajna elnöke kijelentette, hogy "bízik benne", hogy a megállapodást gyorsan végrehajtják, bár Lengyelország konzultál NATO-szövetségeseivel, mielőtt megpróbálna lelőni bármilyen orosz rakétát.

"Ebben a szakaszban ez egy ötlet. A megállapodásunk azt mondta, hogy megvizsgáljuk ezt az ötletet"

 - mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Washingtonban az American Enterprise Institute-nak. Sikorski megerősítette, hogy a Szentpétervár térségéből ukrán célpontok felé kilőtt orosz rakéták korábban mintegy 40 másodpercre behatoltak a lengyel légtérbe, mielőtt célpontjaik felé fordultak volna.

A javaslat kiterjedne bármely Nyugat-Ukrajnán áthaladó rakétára Lengyelország irányába.

A lengyelek dilemmája, hogy ha csak akkor lövik le a potenciálisan fenyegetést jelentő rakétákat, ha azok ténylegesen belépnek a lengyel légtérbe, a leeső törmelékek a lengyel polgárok és vagyontárgyaik épségét veszélyeztethetik. Ukrajna eközben azt mondja: ők nem bánják, ha a lengyel légvédelem Ukrajna felett lép akcióba, mert bár valóban okozhatnak károkat a törmelékek, az biztosan kisebb, mint amit az orosz rakéták becsapódása okozna.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről