A hőség miatt naponta csúcsot dönt a villamos energia ára Romániában

Vágólapra másolva!
Importból kell fedezni a hiányt.
Vágólapra másolva!

Románia hétfőn 21 órakor már 720 eurót fizet a szomszédból (főleg Bulgáriából, kisebb részt Magyarországról) importált villanyáramért, ami az Economica.net gazdasági portál szerint a legmagasabb ár Európában.

A szaktárca a 2022-es energiaválságot idéző magas árakat a térségben napok óta uralkodó és a környező országok energiahálózatát is csúcsra járató hőségnek tulajdonítja. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter az operatív törzs hétfői ülése után úgy nyilatkozott, hogy 

a román energetikai rendszert nem fenyegeti nagyobb térségeket érintő leállás, ugyanakkor nem zárta ki, hogy lehetnek helyi meghibásodások, áramkimaradások.

Hétfőn a román villamosenergia-hálózatot üzemeltető Transelectrica szerint délelőtt 10 órakor a romániai erőművek 6400 megawattos teljesítménnyel üzemeltek, míg a fogyasztás kielégítésére 7200-ra volt szükség, az így mutatkozó hiányt fedezik importból.

Bukarest 
Fotó: seisdeagosto/commons.wikimedia.org

A hazai termelést elsősorban a vízierőműveket működtető Hidroelectrica, az atomerőművet működtető Nuclearelectrica, valamint a gáz- és széntüzelésű erőművek és a napelemrendszerek biztosítják.

Romániában szombat óta harmadfokú (vörös) hőségriasztás van érvényben az ország legnagyobb részén. Hétfőn a csúcshőmérséklet a déli országrészben több helyen elérte a 40 Celsius-fokot. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről