A világ vezetőinek egy része úgy tesz, mintha Biden hős lenne és nem egy alkalmatlan vezető

Fotó: SAMUEL CORUM / AFP
Vágólapra másolva!
Néhány baloldali politikai vezető azért kezdte el dicsérni az Egyesült Államok jelenlegi vezetőjét, mert az elnökjelöltségtől való visszalépésével valamiféle felelősségteljes döntést hozott, holott már évek óta világosan és egyértelműen látszott, hogy egyszerűen csak nem tudta már ellátni a feladatát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet összeszedte, hogy a világ balliberális politikai vezetői milyen véleményt formált Biden visszavonulásáról. Olaf Scholz, aki manapság rekordalacsony támogatottságával kapaszkodik a német kancellári székébe, a következő véleményt alkotta meg az X-en:

Bidennek köszönhetően a transzatlanti együttműködés szoros, a NATO erős, az USA pedig jó és megbízható partnerünk. Döntése, hogy nem indul újra, elismerést érdemel.

A frissen megválasztott brit miniszterelnök, Keir Starmer azt emelte ki, hogy az elnök "azon az alapon hozta meg döntését, hogy szerinte mi szolgálja az amerikai nép érdekeit", továbbá "várakozással tekint a közös munka elé az elnökség hátralévő részében". Itt feltehetné bárki azt a kérdést, hogy 

amennyiben Biden valóban azért lépett vissza a demokraták elnökjelöltségétől, mert nem bírja már ellátni a feladatát, akkor vajon januárig hogyan lesz erre képes?

Erre Starmer nem tért ki az írásában...

Justin Trudeau kanadai szélsőliberális miniszterelnök szintén hasonló ódákat zengett Biden nagyságáról az X-en: 

Évek óta ismerem Biden elnököt. Nagyszerű ember, és mindent, amit tesz, a hazája iránti szeretet vezérli.

A jogállamiságot hazájában lábbal tipró, hungarofób Donald Tusk áradozva írt arról, hogy az amerikai elnök ezúttal is ugyanolyan nehéz döntést hozott meg, ahogyan korábban is, Amerikában és Lengyelországban a demokrácia meg egyre erősebb. Ezzel a véleménnyel a lengyel jobboldal meg az amerikai republikánusok tudnának vitatkozni...

Végül nem maradhatott ki a sorból az a Volodimir Zelenszkij sem, aki bejegyzésében felsorolta, mennyi mindent köszönhet Joe Bidennek. 

Mindig hálásak leszünk Biden elnök úr vezetéséért. Támogatta országunkat a történelem legdrámaibb pillanatában, segített megakadályozni, hogy Putyin megszállja országunkat, és továbbra is támogatott minket ebben a szörnyű háborúban. 

Hiába keressük azonban az írásában, abban nem fogjuk megtalálni, amit az ukrán nép valóban szeretne: hogy elősegítette volna a hazájának a háborút lezáró békét. 

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, Joe Biden vasárnap egy közleményben jelentette be, hogy visszalép az elnökválasztástól. A döntést az előzte meg, hogy már nagyjából 30 demokrata képviselő és több szenátor is felszólította erre. Biden pozíciója elnökjelöltként akkor rendült meg, amikor június végén botrányosan szerepelt a Donald Trumppal szembeni vitán. Belezavarodott a mondataiba, saját bevallása szerint is többször majdnem elaludt. A héten állítólag Covidot diagnosztizáltak nála, erre hivatkozva visszavonult a birtokára, de különböző források szerint már a visszalépést készítették elő.

Biden a múlt heti NATO-csúcstalálkozón is zavarodott volt, többek között Putyinként mutatta be az ukrán elnököt, Zelenszkijt. Ezek után Adam Schiff, a kaliforniai képviselő, Nancy Pelosi volt házelnök, befolyásos demokrata politikus bizalmasa szólította fel a visszalépésre. A hírek szerint Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője, Hakeem Jeffries képviselőházi vezető és Nancy Pelosi személyesen ment Bidenhez meggyőzni a visszalépésről.

A demokraták már korábban elkezdték mérni Kamala Harris alelnök népszerűségét, de nem ő az egyetlen jelölt, mivel rendkívül népszerűtlen. Ennek ellenére Joe Biden, valamint Bill és Hillary Clinton is Kamala Harrist támogatja, mellettük több vezető demokrata politikus is az alelnök mellé állt.

Donald Trump saját közösségi oldalán, a Truth Socialon reagált, többek között ezt írta:

A csaló Joe Biden nem volt alkalmas arra, hogy induljon az elnökválasztáson, és természetesen nem alkalmas a szolgálatra - és soha nem volt az!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!