A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tízezreket evakuáltak a kanadai erdőtüzek miatt

Vágólapra másolva!
Megfékezhetetlen az erdőtűz Kanadában, a futótűz elérte az Alberta állambeli Jasper települést. A tűz tegnap a Jasper Nemzeti Parkban keletkezett, ahonnan a katasztrófaveszély miatt az elmúlt nap során már mintegy 25 ezer embert kellett kimenekíteni.
Vágólapra másolva!

A hatóságok közlése szerint Kanada nyugati Alberta és Brit Columbia tartományaiban több mint 600 tűzfészek alakult ki.

A híres Jasper településről tízezreket költöztettek ki.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Alberta tartományban eddig 234 négyzetkilométernyi erdő égett le (Borsod vármegye területének megfelelő). A tűzoltók nagy erőkkel küzdenek számos kulcsfontosságú létesítmény, így a Trans Mountain olajvezeték biztonságban tartásáért - közölték a hatóságok. 

A vezeték, amely 

napi 890 ezer hordó olajat képes szállítani 

Edmontonból Vancouverbe, a Sziklás-hegységben lévő nemzeti parkon húzódik keresztül, elhaladva a festői turistavárosnak tartott Jasper mellett.
A kanadai nemzeti parkokat kezelő hatóság a Facebook közösségi oldalon azt írta: 

A tűzoltók azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb építményt megmentsék, és megvédjék a kulcsfontosságú infrastruktúrát, beleértve a szennyvíztisztító telepet, a kommunikációs létesítményeket és a Trans Mountain olajvezetéket.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közölte, hogy kormánya jóváhagyta Alberta szövetségi támogatás iránti kérelmét, így mások mellett a hadsereg segítségét igénybe véve bekapcsolódnak a tűzoltásba és a kimenekítési műveletekbe. 

A romló levegőminőség miatt számos tűzoltó és mások, akiknek nem volt megfelelő légzőkészülékük, kénytelenek voltak a mintegy száz kilométerre lévő Hinton városába menekülni - írja az AP News.
A meteorológiai előrejelzések szerint mindazonáltal rövid időn belül esőre számíthatnak a körzetben.

Kanadában évek óta folyamatosan küzdenek az erdőtüzekkel. Ahogy arról lapunk is beszámolt áprilisban minden idők legsúlyosabb erdőtüzei  tombolnak Kanadában. Az erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége több környező államban is. A tűz akkor az ország legnagyobb olajhomok-lelőhelyét veszélyeztette.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!