A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Két gyerek meghalt egy liverpooli iskolában

Vágólapra másolva!
Meghalt két gyerek Liverpoolban, akik ugyanabban az általános iskolában tanultak.
Vágólapra másolva!

A gyerekek az evertoni Millstead Általános Iskolába jártak, amely egy speciális nevelési igényű és fogyatékossággal élő gyermekek számára fenntartott intézmény. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége arra gyanakszik, hogy 

a halálesetek giardia fertőzéssel kapcsolatosak, 

a BBC szerint ugyanis több fertőzéses esetről tudnak az iskolán belül.

A fertőzés kiváltó oka a Giardia lamblia nevű egysejtű, amely jellemzően víz vagy szennyezett élelmiszer által  jut be az emberi szervezetbe és emésztőrendszeri problémákat okoz. Főbb tünetei a súlyos hasmenés, gyomorfájdalmak, puffadás és fáradtság, amelyek kezelés nélkül hetekig vagy hónapokig is eltarthatnak.

A giardiasisban szenvedők általában antibiotikumokkal vagy anélkül is képesek felépülni a betegségből. Egy orvostani szakértő szerint nem valószínű, hogy a halálesetek oka a giardia, de nem zárható ki. 

A két öt-, és hatéves gyerek az iskola legfiatalabb tanulói voltak

- írja a Mirror. 

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 500 000 giardiasis-esetet diagnosztizálnak. 

Több hasonló iskolai tragédia történ már, amiről lapunk is beszámolt. Peruban három gyermek meghalt, miután patkányméreggel ferőződött ételt ettek a menzán. A nyomozás során kiderült, hogy az ételt olyan kondérban főzték, amelyben korábban patkánymérget tároltak. Budapesten tavaly egy figyelmetlen napközis tanár miatt halt meg egy fiú, akinek mogyoró allergiája volt és egy másik gyerek születésnapját ünnepelve mogyorós csokit fogyasztott, amit a tanár figyelmen kívül hagyott.

Temesváron sikerült megelőzni a tragédiát. Áprilisban több iskola is bezárt, miután hányással, hasfájással, hasmenéssel járó rosszullétek jelentkeztek a diákoknál és tanáraiknál. Több diáknál kimutatták a norovírus jelenlétét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!