Nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg Észak-Korea alapítójáról - fotók

Vágólapra másolva!
Észak-Koreában nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg az államalapító, Kim Ir Szen halálának 30. évfordulójáról, az előző napi eseményről kedden számolt be a phenjani állami média.
Vágólapra másolva!

Az ünnepséget a 20. és 25. évfordulóhoz hasonló színvonalon tartották meg, annak ellenére, hogy az elemzők arra számítottak, hogy Észak-Korea esetleg visszafogottabb megemlékezést szervezhet, hogy a jelenlegi vezető, Kim Dzsongun személyi kultuszát építse - írta cikkében a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Korábban arról is írtunk, hogy Kim Ir Szen korábbi magánorvosa szerint a diktátor megparancsolta az őt kezelő doktoroknak, hogy tartsák életben 120 éves koráig

Észak-Korea alapítója, Kim Dzsongun nagyapja 1994-ben halt meg Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

Kim Ir Szen, akit nagy vezérnek és örökös elnöknek neveznek az országban, a jelenlegi vezető, Kim Dzsongun nagyapja volt, 

és 1994. július 8-án, 82 éves korában szívelégtelenség következtében halt meg. A helyi média által közreadott fotókon az volt látható, hogy Kim Dzsongun fekete öltönyben vesz részt a megemlékezésén a főváros, Phenjan Kim Ir Szenről elnevezett terén. 

Az elemzők arra számítottak, hogy Észak-Korea esetleg visszafogottabb megemlékezést szervezhet Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNSY

Kim Dzsongun vezető tisztségviselők kíséretében szintén tiszteletét tette az államalapító előtt a Kumszuszan Nap Palotában, ahol Kim Ir Szen bebalzsamozott teste található. A Kumszuszan Kim Ir Szen 1994-es haláláig hivatalos elnöki rezidencia volt, majd halála után fia, a jelenlegi vezető apja, Kim Dzsong Il mauzóleummá alakíttatta. Kim Ir Szen régóta Kim Dzsongun példaképe, haja és divatstílusa is nagyapjára emlékeztet. A Yonhap beszámolója szerint Észak-Koreában Kim Dzsongun arcképét ábrázoló kitűzők jelentek meg, amelyek először június 30-án volt láthatóak, amikor a hatalmon lévő Koreai Munkapárt plenáris ülésén részt vevő észak-koreai tisztviselők öltönyzakójára tűzték. 

A hétfői megemlékezéseken részt vevő magas rangú párttisztviselők is viselték az új kitűzőt, néhányuk ruháján ott díszelgett még a két korábbi vezető képét ábrázoló kiegészítő is.

Az emberek lehajtott fejjel tisztelegtek az államalapító emléke előtt Fotó: KIM Won Jin / AFP

Hatalmas az ellentét Észak- és Dél-Korea között: Július elején arról is írtunk, hogy felrobbant egy Észak-Korea által kilőtt rakéta, amit Dél-Korea nyílt provokációnak minősített. Előtte néhány nappal pedig Észak-Koreában azért végeztek ki egy férfit, mert dél-koreai zenét hallgatott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről