Kína tovább szítja a feszültséget, nagy számú harci gépekkel jelent meg a Fülöp-szigeteknél

Vágólapra másolva!
A Santung kínai repülőgép-hordozó a Fülöp-szigetek északi részének közelében haladt el a Csendes-óceáni gyakorlatokra tartva – közölte a tajvani védelmi minisztérium július 10-én, miközben Tajpej jelentése szerint több tucat harci repülőgép csatlakozott a hajóhoz gyakorlatokra.
Vágólapra másolva!

Tajvan - amelyet Kína saját területének tekint - figyelemmel követi a kínai katonai műveleteket. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szerdán hajnal körül 36 kínai katonai repülőgépet, köztük J-16-os típusú vadászgépeket és nukleáris fegyverek hordozására is képes H-6-os típusú bombázó gépeket észleltek. Pontosították, hogy 

a repülőgépek a sziget déli és délkeleti részén a Csendes-óceán nyugati része felé tartottak, hogy a Santunggal közös gyakorlatokat hajtsanak végre.

A Fülöp-szigeteki hadsereg közölte aggodalmát fejezte ki a kínai repülőgép-hordozó csoport bevetése miatt - írja a The Straits Times.

Hangsúlyozzuk a béke és a stabilitás fenntartásának fontosságát a térségben, és felszólítunk minden felet, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és normákat 

- mondta Francel Margareth Padilla szóvivő.   

A japán védelmi erők egy nappal korábban közölték, észlelték a Santungot két rakétarombolóból és egy fregattból álló kíséretével együtt mintegy ötszáz kilométerre délre Okinava szigetétől. A japán haditengerészet két hajója figyelte a mozgásukat, miközben válaszul két vadászgép szállt fel a repülőgép-hordozó által indított gépekre - derült ki a közleményből - számolt be a Reuters.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!