A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kína üzent Japánnak, most már kritikus a helyzet

Vágólapra másolva!
A Kína és Japán közötti kapcsolatok kritikus szakaszban vannak - közölte pénteken japán kollégájával Vang Ji kínai külügyminiszter, miközben a két fél olyan kényes kérdésekről tárgyalt, mint a Kínában fogva tartott japán állampolgárok, az élelmiszerimport tilalma és a félvezetők gyártásának korlátozása.
Vágólapra másolva!

Vang a japán Yoko Kamikawával a délkelet-ázsiai ASEAN-csoport által Laoszban rendezett külügyminiszteri találkozón tárgyaltak egymással, a szombati kelet-ázsiai csúcstalálkozó és a biztonságra összpontosító ASEAN regionális fórum előtt.
 

A két ország közti elhidegülés az elmúlt években olyan kérdések miatt kezdődött, mint 

a területi követelések, a kereskedelmi feszültségek és Peking dühe Tokió azon döntése miatt, hogy a meghibásodott fukusimai atomerőmű vizét tengerbe árasztják szét

- számolt be a Reuters.

Az elmúlt hónapokban azonban kínai és japán tisztviselők évek óta először újraindították a közös tárgyalásokat, ami azt jelzi, hogy a kapcsolatok stabilabb alapokra helyeződhetnek - írja a  CNBC.

„A kínai-japán kapcsolatok jelenleg kritikus ponton vannak: vagy fejlődünk, vagy lemaradunk” - mondta Vang Kamikawának.

Kína Japánnal szembeni politikája mindig is fenntartotta a stabilitást és a folyamatosságot. Reméljük, hogy a japán fél objektív és helyes felfogást alakít ki Kínáról, és pozitív és racionális politikát folytat Kínával szemben.

Kamikawa megbeszélésükön határozottan sürgette a fukusimai vízkibocsátás nyomán Peking által a japán élelmiszertermékekre kivetett importkorlátozások feloldását.
A Kínában fogva tartott japán foglyok mielőbbi szabadon bocsátását is szorgalmazta. 

Az Astellas Pharma japán gyógyszergyártó cég egyik jó kapcsolatokkal rendelkező vezetőjének tavaly Kínában történt letartóztatásával kapcsolatban Kamikawa hangsúlyozta: 

„Rendkívül fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk, amelyben a japán állampolgárok és a japán vállalatok nyugodtan tevékenykedhetnek Kínában.”  

A South China Morning Post szerint Japán, az Egyesült Államok közeli szövetségeseként, más G7-országokkal együtt igyekezett felbontani a Kínával való gazdasági kapcsolatait a stratégiai területeken, és csatlakozott az Egyesült Államok azon törekvéséhez, amely korlátozta Peking exportját a félvezetők szállításának tekintetében.

Kamikawa elmondta Vangnak, hogy 

Japán félvezető-exportjának korlátozásai nem irányulnak egyetlen konkrét ország ellen sem, és Japán hajlandó konstruktív kommunikációt folytatni Kínával a kérdésben 

- olvasható a kínai felolvasásban.

A két miniszter közölte, hogy a rendszeres kommunikáció kiépítésére törekszenek, és kölcsönös meghívást küldtek egymásnak, hogy látogassanak el országaikba a tárgyalások folytatása érdekében - közölte a japán külügyminisztérium.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!