Saját korrupciós botrányába bukhat bele Ursula von der Leyen

UrsulavonderLeyen, Ursula, von, der, Leyen,
Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy az Európai Bizottság nem biztosított „kellően széles körű hozzáférést” a nyilvánosság számára a Covid-19 vakcinaszerződésekhez.
Vágólapra másolva!

Emellett szabálytalanságokat talált a dokumentumok egyes részeinek szerkesztésére vonatkozó indoklásában – írja a Politico nyomán a Mandiner.

Az ítélet egy nappal az Ursula von der Leyen sorsáról döntő szavazás előtt született meg. 

Csütörtökön 361 európai parlamenti képviselő támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy ismét megerősítsék az Európai Bizottság élén.

A Zöldek európai parlamenti képviselőinek egy csoportja terjesztette elő az ügyet. Ők kértek hozzáférést a vakcinaszerződésekhez és bizonyos kapcsolódó dokumentumokhoz, azért, hogy jobban megértsék a Bizottság és a Covid-19 vakcinagyártók közötti 2021-es megállapodásokat. 

A Bizottság csak részben volt hajlandó betekintést adni egye szerződésekbe. Kereskedelmi érdekek védelmére és adatvédelmi okokra hivatkoztak.

Ezt követően az EP-képviselők bíróság elé vitték az ügyet.

Szerdán hozott döntést az ügyben az EU legfelsőbb közigazgatási bírósága, melyben kimondták:

a Bizottság azon döntése, miszerint a szerződések egyes szakaszait nemes egyszerűséggel kivágják a publikált verzióból, szabálytalan. 

Megállapította ugyanakkor azt is, hogy a Bizottság „nem bizonyította, hogy az említett záradékokhoz való szélesebb körű hozzáférés ténylegesen aláásná az említett vállalkozások kereskedelmi érdekeit”.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről