Lengyel bejelentés: totális háborúra készülnek

Vágólapra másolva!
Wieslaw Kukula, Lengyelország fegyveres erőinek vezérkari főnöke szerdán kijelentette, hogy az ország katonáinak fel kell készülniük egy teljes körű konfliktusra, ezért Varsó növeli a csapatai számát az orosz és fehérorosz határnál – számol be a Reuters.
Vágólapra másolva!

 

A csapatainkat teljes körű konfliktusra kell felkészítenünk, nem csak egy aszimmetrikus típusú konfliktusra”

– idézte a vezérkari főnököt a Mandiner.

Mint ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, Andrzej Duda lengyel államfő áprilisban a többi között a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról (Nuclear Sharing) beszélt egy interjúban. 

Úgy fogalmazott:

Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is. 

Amennyiben az lenne a szövetségesek döntése, hogy a Nuclear Sharing keretében, a NATO keleti szárnya biztonsága erősítése érdekében atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén is, Varsó készen áll erre - fogalmazott Andrzej Duda.

Közölte: a kérdés "bizonyos ideje" a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Tavaly júniusban Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte: Lengyelország a NATO-hoz fordul Moszkva fehéroroszországi atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nuclear Sharing programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Ezt követően rövidesen válaszolt is Oroszország. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az országuk hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek 

A katonák természetesen elemezni fogják a helyzetet, ha ezek a tervek valóra válnak, és bármilyen helyzetben megtesznek mindent, ami csak szükséges, minden szükséges válaszlépést, hogy garantálják biztonságunkat

- fogalmazott Peszkov.

Júniusban pedig Donald Tusk lengyel kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott varsói sajtóértekezletén bejelentették, hogy Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával. 

Ebben a dokumentumban minden szó jelent valamit, és ezeknek a szavaknak gyakorlati következményei lesznek

- jelentette ki Tusk.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről