Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megdőlt a melegrekord Moszkvában, több mint száz éve nem volt ilyen hőség

Vágólapra másolva!
Több mint százéves melegrekord dőlt meg szerdán Moszkvában, ahol 32,7 Celsius fokot mértek - közölte csütörtökön a Fobosz meteorológiai intézet. Pénteken már viharok és jégeső is lehet a városban.
Vágólapra másolva!

A melegrekord fél fokkal haladta meg a korábbi rekordot, amit 1917 nyarán mértek az orosz fővárosban.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a több mint húszmilliós Moszkva lakosságát arra figyelmeztette, hogy tegyenek óvintézkedéseket a hőség miatt, és ne menjenek a legmelegebb órákban a szabadba. A polgármester hozzátette, hogy 

az előrejelzések szerint pénteken viharok is kialakulhatnak, és akár jégeső is eshet.

A hőség miatt hatalmasra nőtt a kereslet a légkondicionálók iránt, és a moszkvaiak rekordmennyiségű jégkrémmel és hideg üdítővel védekeztek a meleg ellen.

 A metróban és számos vasútvonalon vizet osztottak az utasoknak.

A Fobosz adatai szerint Oroszország Csendes-óceáni partvidékén, Szibériában és az ország nyugati részén szintén melegrekordok születtek a hőhullám miatt. Egyes helyeken 35 Celsius fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála.

Ahogy korábban megírtuk, áprilisban Magyarországon is tombolt a hőség, több melegrekord ism egdőlt az országban. Mexikóban egy 1998-ban mért rekord dőlt meg áprilisban, ekkor több, mint 34 fokot mértek az országban. 

Áprilisban szokatlan, rekordnak számító hőséget mértek a Japán legészakibb részén lévő Szapporóban, ahol a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) szerint a hőmérséklet meghaladta a 25 Celsius-fokot. 150 éve nem volt ilyen meleg az országban. 

Februárban olyan meleg volt Magyarországon, hogy Budapesten sorra dőltek meg a melegrekordok. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről