Kiderült, hogy hány éves kortól ajánlott telefont adni a gyereknek

Vágólapra másolva!
A szülők világszerte azon vitatkoznak, hogy mikor adjanak okostelefonokat gyermekeiknek, mivel egyre több a bizonyíték arra, hogy az okostelefonok negatív hatással lehetnek a gyerekek mentális egészségére. A kutatások szerint a fiatalok mentális egészsége annál rosszabb volt, minél korábban kapták meg első okostelefonjukat - derül ki a Sapien Labs tavaly közzétett tanulmányából, amely 41 ország 27 969 18-24 éves fiataljának adatait használta fel.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint azok a lányok, akik hatéves korukban kapták meg első okostelefonjukat, 74%-ban azt mondták, hogy sokszor szoronganak és úgy érzik, hogy problémákkal küzdenek. 

Ez a szám 52%-ra csökkent azoknál, akik 15 éves korukban kapták első okostelefonjukat.

Eközben azok a fiúk, akik hatéves korukban kapták meg első okostelefonjukat, 42%-ban válaszolták azt, hogy szoronganak. Ez a szám 36%-ra csökkent azoknál, akik 18 éves korukban kaptak okostelefont. 

Az okostelefonok a mindennapi élet elengedhetetlen részévé váltak az online világban, és sok szülő szeretne készüléket adni gyermekének, hogy nyomon követhessék tartózkodási helyüket és kapcsolatban maradhassanak velük.

Hot weather in Odesa
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Nina Liashonok/Ukrinform/NurPhoto

Mennyire korai a túl korai? 

Zach Rausch, a New York University Stern School of Business kutatója és Jonathon Haidt vezető kutató szerint különösen fontos, hogy az okostelefonokat távol tartsuk a tizenévesektől.

A tanulmányban azt javasoljuk, hogy az okostelefonok használatát az Egyesült Államokban a középiskoláig, tehát körülbelül 14 éves korig halasszuk el

- mondta Rausch a CNBC Make It-nek adott interjúban. 

A közösségi média használatát 16 éves korig javasoljuk elhalasztani - tették hozzá. Telefonmentes intézmények létrehozását is javasolták a tanulmányban legalább az óvodától a középiskoláig az USA-ban.

Az okostelefonok gyerekeknek való adásának késleltetését szorgalmazó szervezetek világszerte egyre nagyobb teret nyernek. 

  • A Smartphone Free Childhood az Egyesült Királyságban egy közösségi média poszt februári terjedése után alakult, és ma már közel 70 000 Instagram-követővel rendelkezik világszerte.
  • A Delay Smartphones az Egyesült Államokban Rausch és Haidt kutatásaira és ajánlásaira hivatkozik.

Egyes akadémikusok és tudósok azonban továbbra sincsenek meggyőződve az okostelefonok és a rossz mentális egészség közötti összefüggésről.

Az év elején Christopher Ferguson professzor azt mondta, hogy szerinte az aggodalmak csak azon pánik legújabb változatai, amelyet az idősebb emberek éreznek az új és ismeretlen technológiák miatt.

okostelefon
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

A középiskolai évek kulcsfontosságúak

Rausch szerint a 14 éves korhatár az okostelefonok és a 16 éves korhatár a közösségi média esetében több okból is fontos:

Az Egyesült Államokban a középiskolából szeretnénk kitiltani a telefonokat, mert ez az az időszak a gyermekek számára, amikor rendkívül érzékenyek és bizonytalanok. Ez már így is nehéz időszak, nem kell még a telefonokkal fokozni a helyzetet.

A középiskola az USA-ban jellemzően a hatodik és nyolcadik osztályokat foglalja magában, vagyis a 11 és 14 év közötti gyerekeket - lényegében a rettegett kamaszkor előtti éveket. 

Rausch Hozzátette, hogy a hetedik osztályban történik a legtöbb zaklatás, az okostelefon-használat késleltetése pedig megakadályozná, hogy a probléma még jobban felerősödjön.

Rausch elismerte, hogy a "The Anxious Generation" című könyvben javasolt életkorok "bizonyos szempontból önkényesek", de megpróbálnak egy "kollektív normát" felállítani, amelyben a szülők is egyetértenek és amelyet követhetnek. 

Ha ebben közösen tudunk megegyezni, akkor sokkal könnyebb lesz cselekedni

- magyarázta. 

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy egy új kutatás szerint a hároméves gyermekek negyedének van okostelefonja. Májusban arról is írtunk, hogy elképesztően bosszantó módszert találtak ki a mobilozással töltött idő csökkentésére. Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!