A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
15:55VívásOlha Kharlan-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
15:55VívásSara Balzer-Luca Szucs
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Bezárt kiállítás miatt háborodtak fel az indiánok az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Egy új szövetségi szabályozás miatt több múzeum is bezárta az amerikai őslakosokkal kapcsolatos tárlatait, az alkotások azonban még mindig nem kerültek vissza a törzsekhez.
Vágólapra másolva!

A szent vagy nagy jelentőségű indián műalkotások egy új szövetségi szabályozás alapján nem állíthatóak ki, hanem vissza kell őket szolgáltatni a törzseknek, akikhez tartozott. A szabályozás ellenére azonban még jó néhány múzeum visszatartja az ereklyéket, olvasható a ABCNews-on megjelent hírben.

 Az Amerikai Természettudományi Múzeum kiterjedt indián gyűjteményében található egy apró fababa, amely szent helyet foglal el azon törzsek között, amelyek területéhez egykor Manhattan is tartozott. Már több mint hat hónapja nincs kiállítva az Ohtasnak is hívott baba. Az amerikai intézményeket egy új szövetségi törvény kötelezi arra, hogy visszaadják a szent vagy kulturálisan jelentős alkotásokat a törzseknek, azaz az eredeti tulajdonosoknak. A múzeumoknak van lehetőségük engedélyt kérni, hogy kiállítsák vagy tanulmányozzák a tárgyakat. 

A Nahneetis néven is emlegetett baba csak egy az 1800 tárgy közül, amelyeket a múzeum tisztviselői átvizsgálnak, miközben azon dolgoznak, hogy megfeleljenek a szabályozásnak.

 Az Amerikai Természettudományi Múzeum a több mint fél évszázada fenntartott kiállításának átalakítását is meg kell tervezniük. Néhány törzsi vezető azonban szkeptikus, mondván, a múzeum nem intézkedik elég gyorsan. Az új szabályzást a törzsek évek óta tartó panaszai indokolták, amelyek szerint több százezer tárgyat nem szolgáltattak vissza nekik,  az 1990-es szövetségi indián sírok védelméről és hazaszállításáról szóló törvény ellenére, mely meghatározta ezen tárgyak visszaszolgáltatását.

Ha a dolgok lassan haladnak, akkor foglalkozz vele

- mondta Joe Baker, egy manhattani lakos, a Delaware-i indiánok törzsének tagja.

 A gyűjtemények a történetünk, a családunk részei. Szükségünk van rájuk otthon. Szükségünk van rájuk!

Sean Decatur, a New York-i múzeum elnöke azt ígérte, hogy a törzsek hamarosan egyeztetnek a múzeum tisztviselőivel. Elmondta továbbá, hogy a személyzet az elmúlt néhány hónapban újra megvizsgálta a kiállított tárgyakat, hogy kapcsolatba léphessen a közösségekkel. A múzeum azt is tervezi, hogy ősszel egy kis tárlatot is megnyit, amelyen különböző indián hangok játszák majd a főszerepet, és bemutatják a bezárt tárlatok történetét, a változtatások okait és a jövőt – mondta.

A múzeum illetékesei a bezárt csarnokok teljes felújítását tervezik. 

A végső cél az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy helyesen írjuk a történeteket 

– mondta. Lance Gumbs, a Shinnecock Indian Nation, a New York-i Hamptons szövetségileg elismert törzsének alelnöke.

Elmondta továbbá, hogy aggódik amiatt, hogy elveszik a helyi törzsek képviselete a közintézményekben, és a kiállítások bezárása valószínűleg évekig elhúzódik majd. Megjegyezte, hogy az Amerikai Természettudományi Múzeum New York egyik legnagyobb turisztikai látványossága, és egyben támaszpontja a környékbeli diákok generációinak, akik megismerkednek a régió törzseivel. Azt javasolja, hogy a múzeumok bennszülöttek által készített másolatokat használjanak, hogy az érzékeny kulturális tárgyak fizikailag ne legyenek kiállítva.

Nem hiszem, hogy a törzsek ki akarják írni a történelmüket a múzeumokból

 – mondta Gumbs. 

Jobb módszert kell találni , mint olyan tárgyakat kiállítani, amelyeket szó szerint a sírkamrákból loptak el.

A polgárháború viharos esztendői után az Egyesült Államok kormánya úgy határozott, hogy folytatja a terjeszkedését, amely további komoly összeűzésekhez vezetett az őslakosokkal. A világon napjainkban is vannak még érintetlen indián csoportok, akiknek megmaradása egyre inkább kérdésessé válik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!