A Nyugat aggódik az egyre szorosabb orosz-kínai kapcsolatok miatt

Vágólapra másolva!
A Nyugat komolyan aggódik az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok fejlődése miatt - ezt Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök jelentette ki.
Vágólapra másolva!

Olyan világrenddel állunk szemben, amelyet a hatalmasok uralnak. Például Oroszország szolidaritást vállal Kínával. Ez pedig komolyan aggasztja a Nyugatot

– jegyezte meg. 

A török ​​vezető szerint a NATO meglévő ereje ellenére a szövetség nem tudja elérni a kívánt eredményeket a világ többi hatalmával való versenyben. 

Putyin és Erdogan.
Fotó: AFP / Gavriil Grigorov / POOL / AFP

Azt is megjegyezte, hogy a blokk nem érte el a kívánt eredményeket Ukrajnában.

Erdogan hangsúlyozta, hogy Ankara álláspontja ebben az összefüggésben más, hiszen Törökország Oroszországgal és Ukrajnával is egyaránt jó kapcsolatot ápol.

Korábban az észak-atlanti szövetség tagállamai kitartóan felszólították Kínát, hogy hagyja abba az együttműködést Oroszországgal. 

A zárónyilatkozat kimondja, hogy a NATO továbbra is Oroszországot tekinti a szövetség országaira nézve a fő fenyegetésnek - írja a Lenta.

Hszi Csin-ping kínai elnök július 8-án felszólította a nemzetközi közösséget és a nagyhatalmakat, hogy segítsenek megteremteni az ukrajnai háború enyhítéséhez szükséges feltételeket, elősegítve a Kijev és Moszkva közötti közvetlen párbeszéd újraindítását.

A NATO azért is aggódik a két ország szoros kapcsolata miatt, mert jelenleg a Kína az, aki minden más nemzetet megelőzve fejleszti nukleáris kapacitásait. Hszi elnök ugyanakkor világossá tette, hogy Kína folytatni fogja a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseit. 

A NATO-főtitkár már atomfegyverek telepítéséről beszélt, de az atomfegyverek bevetésére készült fel Oroszország másik szövetségese is

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről