A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Semmi értelme a nyugati szankcióknak: az oroszok már a bevezetés előtt kijátsszák azokat

Az Akagyemik Pasin orosz tartályhajó.
Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Mastrascusa
Vágólapra másolva!
Többször láttunk már példát arra, hogy még életbe sem léptek a nyugati szankciók, de az oroszok máris megtalálták a módját, hogy megkerüljék azokat. Ennek azonban beláthatatlan következményei lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az ellátás biztonsága érdekében a cseppfolyósított földgáz (Liquified Natural Gas, LNG) orosz exportját egyelőre kevésbé sújtják a szankciók, de egyes tendenciák azt jelzik, hogy az oroszok máris felkészültek arra, hogy ez hamarosan megváltozik – írja a Financial Times amerikai gazdasági napilap.

Az iparági szakértők megfigyelték, hogy korábban nem ismert orosz kötődésű, de az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cégek kezdték felvásárolni az LNG szállítására alkalmas hajókat.

Ezek közül is főleg a régebbi építésűeket, alaposan felhajtva ezzel az árakat.

A Windward hajózási vállalat szerint 2023 második negyedéve óta több mint ötven ilyen hajó vándorolt az Emírségekben bejegyzett cégekhez, míg korábban igen ritkák voltak a hasonló tranzakciók. 

A Kpler hajómegfigyelő csoport kockázati és megfelelőségi csoportja szerint az LNG-tartályhajók piacán bekövetkezett fejlemények az orosz érdekekhez kötődő tengeri műveletek összetett hálózatára utalnak - írja a Magyar Nemzet.

A földgáz óriási bevételt jelent az orosz háborús gazdaságnak, így törvényszerű volt, hogy ahogy az Egyesült Államok és Katar növeli a termelési kapacitását, a nyugati országok előbb-utóbb erre a termékre is kiterjesztik a szankciókat.

Az Európai Unió júniusban fogadott el egy olyan döntést, amely az uniós országok kikötőiben megtiltotta az LNG átrakodását a nagy orosz jégtörőkről a kisebb hajókra.

Marechal Duque de Caxias Sets Sail From Yantai
Tartályhajó
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto

Itt jönnek a képbe a felvásárolt hajók: ezek révén a Nyugat orra előtt folyhat tovább az orosz földgáz kereskedelme.

Szakértők tartanak attól, hogy a korosabb hajókat jobban fenyegeti a baleset vagy szivárgás veszélye, mint modern társaikat, és nem valószínű, hogy rendelkeznek majd megfelelő biztosítással egy katasztrófa esetére.

Nem ez az első eset, hogy nyugati országok közreműködésével zajlik az Oroszország-ellenes szankciós intézkedések megkerülése. 

Az év elején a húszik által a Vörös-tengeren megtámadott Marlin Luanda tartályhajóról derült ki, hogy orosz olajtermékeket szállított, amelyek Görögországban kerültek a hajóra, a szankciók egyértelmű megsértésével.

Igazából azért nincs ebben semmi meglepő, mert hogy ezt minden szakértő nagyon régóta mondja, tudja, mert a számokból abszolút az jön ki, hogy átrakodott, más zászló alatt közlekedő, illetve kevert olaj mozog Európába. Ennek a gyakorlata már akkor elindult, amikor még életbe sem lépett az európai uniós szankció tengeri szállításokra

– nyilatkozta az akkori eset kapcsán lapunknak Tóth Máté energiajogász.

kőolaj, földgáz
Képünk illusztráció!
Fotó: ANP via AFP

A cseppfolyós földgázt be lehet hozni Oroszországból, arra nincs szankció, csak ársapka. Ennek ellenére azt is rossz néven veszi Brüsszel. Magyarország nagyon sokszor kap körmöst azért, hogy mi miért kereskedünk az oroszokkal. Nem tudom, hány ilyen elmarasztaló elemzést hallottam, hogy Magyarországnak már sokkal nagyobb arányban le kellett volna válni az orosz gázról. Ehhez képest 2023-ban az orosz cseppfolyós földgáz legnagyobb vásárlója Kína volt, de rögtön utána Spanyolország és Hollandia következett, mégsem halljuk, hogy őket például az Európai Bizottság elmarasztalná

– mutatott rá a szakértő a szankciók és azok alkalmazása körül tapasztalható kettős mércére.

Már tavaly is kiderült, hogy semmit nem érnek a szankciók: hatalmas pénzt keresett Oroszország az olajból és a gázból. Sőt, kétszeresére nőtt a Gazprom bevétele 2022-ben. Az elmúlt években a brüsszeli szankciók miatt csak a háborús infláció emelkedett.

Szijjártó Péter májusban leszögezte, hogy a magyar kormány elutasít mindenfajta nyomásgyakorlást az energiapolitika terén.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!