Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Öngyilkos csomagokat terjesztett két ember Hollandiában

Vágólapra másolva!
Egy holland bíróság csütörtökön felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 74 éves nőt és egy 76 éves férfit, amiért halálos mérget tartalmazó "öngyilkossági készletek" kiszállításában vettek részt.
Vágólapra másolva!

Mindkét elítélt egy, a halálhoz való joggal foglalkozó kampánycsoport tagja. A bíróság őket tette felelőssé a készletek szállításával és felhasználásával kapcsolatos tájékoztatás miatt, továbbá azért, mert együttműködtek a tavaly letöltendő börtönbüntetésre ítélt Alex. S.-el, aki az interneten értékesítette a halálos mérget. Alex S. 2018 óta a 1600 csomagot adott el.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó anyaggal való kereskedelem kimeríti a bűnszervezetben való részvétel bűncselekményét, és a két elítélt aktív szerepet játszott az anyag értékesítésében, az ármegállapodások megszervezésében és a terjesztésben.

A bíróság azt is megjegyezte, hogy a mérget elfogyasztók közül nem mindenkinek jutott fájdalommentes halál osztályrészül, egyes áldozatok "kínok között és pánikban, kegyetlen halállal" haltak meg.

A vádlottak azzal védekeztek a tárgyalás folyamán, hogy segíteni akartak az embereken. Bár az eutanázia legális Hollandiában, szigorú feltételek mellett és csak orvos végezheti el.

A perben további négy embert felmentettek. Az összes vádlott 70 év feletti volt.

arzén, fiola, méreg, gyilkosság, illusztráció
A kép csak illusztráció!
Fotó: Unsplash

Az Origo korábban már beszámolt arról, hogy nyolcvannyolc ember halt meg az Egyesült Királyságban, miután mérgező anyagot vásárolt egy kanadai eladótól. Kenneth Law ellen eredetileg két vádpontban emeltek vádat öngyilkossági tanácsadás és segítségnyújtás miatt Kanadában. Az 57 éves Law a feltételezések szerint számos olyan weboldalt üzemeltetett, amelyeken öngyilkosságot segítő eszközöket árultak.

Egy 17. században élt palermói asszony gonosz, de hatásos módot talált arra, hogyan segítsen a hozzá forduló kétségbeesett asszonytársainak életük megkönnyítésében - már ha a gyilkosságokat egyáltalán lehet így tekinteni. 

Az asszony sajátos "szolgáltatása" olyan népszerű volt, hogy elfogása idejére már ezernél is több lehetett a közvetetten neki tulajdonítható áldozatok száma. 

Talán ha a kínzása során nem ismeri be tettét, módszere a mai napig titokban maradt volna. Így viszont fény derült a rémtettekre, melyhez a későbbi időkből több hasonló gyilkosságsorozat hasonlítható, többek között a magyar kriminalisztika történetének egyik legnagyobb ügye, a hírhedt tiszazugi arzénes gyilkosságok is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről